Piata internationala a mierii, sufocata de produsele contrafacute

Facebook
Twitter

Produsele contrafacute au inundat piata internationala a mierii. Avertismentul dur vine din partea presedintelui Organizatiei internationale a exportatorilor de miere, Norberto Garcia, care sustine ca cele mai importante nereguli descoperite in acest domeniu de activitate sunt etichetarea falsa, modificarea originii sau adaosul de sirop de zahar, informeaza Agerpres.

„Mierea modificata sau falsificata reprezinta principalul flagel pentru industria apicola, mai mare decât pesticidele sau problemele sanitare”, a declarat profesorul argentinian Norberto Garcia la cel de-al 21-lea congres al Uniunii nationale a apicultorilor francezi (Unaf), care s-a incheiat duminica.

Garcia sustine ca exporturile de miere cresc fara oprire. In timp ce numarul stupilor din intreaga lume a avansat cu doar 8% intre 2007 si 2013, exporturile de miere la nivel mondial au urcat cu 61%. In plus, in emisfera orientala, o regiune cuprinsa intre Ucraina si Taiwan, tendinta este si mai pronuntata cu o crestere de 13% a stupilor si de 196% a exporturilor de miere, potrivit cifrelor FAO.

„Aceste date statistice demonstreaza o anomalie socanta care merge impotriva tendintelor mondiale de scadere a productivitatii stupilor”, a subliniat Norberto Garcia in fata apicultorilor francezi. Cum se justifica aceste volume de export? „Frauda este responsabila de injectarea unor volume importante de miere diluata cu preturi scazute pe piata mondiala”, afirma Norberto Garcia.

In prezent, productia mondiala de miere nu poate raspunde cererii. Un exemplu in acest sens este China, cel mai mare producator si consumator mondial, cu o productie de 450.000 de tone pe an (dintre care 150.000 de tone sunt exportate), care este departe de a satisface o cerere interna care se apropie de 700.000 de tone pe an.

Presedintele Organizatiei internationale a exportatorilor de miere sustine ca aceasta superoferta ar putea fi responsabila de scaderea semnificativa a pretului mierii pe piata mondiala. Potrivit acestuia, autoritatile ar trebui sa intareasca mai mult controalele pe aceasta piata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE