Piata cerealelor, perturbata in 2023 de razboiul din Ucraina

Facebook
Twitter

Razboiul de la granita Romaniei a afectat serios si sectorul agricol din tara noastra. Importurile ieftine de cereale si oleginoase ieftine din Ucraina au afectat serios veniturile fermierilor romani, care au avut de indurat o concurenta neloiala si probleme tot mai mari in a-si finanta activitatea, noteaza Agerpres.

Autoritatile au fost nevoite inca de la inceputul acestui an sa solicite ajutorul Comisiei Europene, avertizand ca peste 3 milioane de tone de cereale si oleaginoase din tara vecina intrasera deja in Romania, la preturi mult mai mici decat puteau produce fermierii romani. Astfel, ministrul Agriculturii de la acea vreme, Petre Daea, alaturi de omologii sai din alte cinci state est-europene, au cerut Bruxelles-ului instrumente specifice de compensare pentru fermierii afectati de importurile ieftine din Ucraina si de imposibilitatea acestora de a-si vinde marfa.

Asociatia Clubul Fermierilor Romani atragea atentia la acea vreme ca importurile de porumb, grau, floarea-soarelui si rapita din Ucraina, la preturi de 40-100 euro/tona, afecteaza major fermierii romani, care nu mai pot sa-si comercializeze marfa, confruntandu-se totodata si cu costuri suplimentare de stocare.

Citeste si: APIA, noutati despre subventia la motorina

O alta problema semnalata de fermieri tot in urma importurilor ieftine de cereale ucrainene a fost cea referitoare la calitatea produselor care intrau pe teritoriul Romaniei, insa datele anuntate in februarie de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au aratat ca cele 8.500 de probe prelevate din produsele care au intrat in Romania nu au prezentat depasiri de parametri, iar produsele erau sigure pentru consumul uman si pentru hrana animalelor.

Inceputul primaverii aduce mari nemultumiri agricultorilor din estul Europei care si-au vazut invadate pietele cu cerealele ieftine din Ucraina, determinand ample proteste in Polonia si Bulgaria, in contextul in care Comisia Europeana a propus, la sfarsitul lunii februarie, prelungirea cu un an a suspendarii taxelor la import, a contingentelor si a masurilor de aparare comerciala aplicabile exporturilor ucrainene catre Uniunea Europeana.

Spre finalul lunii martie, Comisia Europeana a anuntat ca va recurge la o rezerva de criza pentru a sprijini fermierii din Polonia, Romania si Bulgaria, destabilizati de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporara a comertului cu UE dupa invazia tarii de catre Rusia.

Insa, sprijinul financiar propus de Bruxelles a fost extrem de mic, de 56,3 milioane de euro, din care Poloniei ii revenea 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane, iar Romaniei, cea mai mica suma, respectiv 10,05 milioane euro. In plus, CE a autorizat cele trei tari sa dubleze aceste sume prin ajutoare de stat. Propunerea a fost aprobata in data de 30 martie 2023.

Mai multe organizatii ale fermierilor din Romania au solicitat un mecanism real de sprijin in urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro. „Fermierii romani refuza aceste sume derizorii, in semn de protest”, au sustinut reprezentantii Federatiei Nationale Pro Agro. Chiar daca s-a declarat nemultumit de suma primita de la CE, catalogand-o drept „derizorie” si a solicitat o revizuire a formulei de calcul, ministrul Daea a transmis fermierilor ca nu poate refuza niciun cent de la Comisia Europeana, pentru ca „orice ban adus in tara este binevenit”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE