Phil Hogan: Vom utiliza tot mai mult controalele prin satelit pentru acordarea subventiilor

Facebook
Twitter

Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a vizitat de curand Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), din Ispra, prilej cu care si-a exprimat opinia ca o utilizare tot mai mare a acestui tip de tehnologie va ajuta statele membre sa fie mult mai eficiente in verificarea fermierilor care beneficiaza de subventii.

„Am avut ocazia sa vad munca extraordinara realizata de cercetatorii europeni cu privire la dezvoltarea tehnologiei prin satelit. In prezent utilizam acest tip de tehnologie in controalele pentru platile directe si beneficiile sunt evidente. O utilizare sporita a acestei tehnologii ne va ajuta sa reducem semnificativ munca inspectorilor de pe teren si de asemenea ne va ajuta sa avem date si mai concrete cu privire la suprafetele lucrate”, a declarat Comisarul Phil Hogan.

In prezent, inspectorii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) folosesc tehnologia prin satelit (teledetectia) pentru a verifica daca suprafetele pentru care se platesc subventii sunt cultivate conform declaratiilor fermierilor.

In cazul in care sunt constatate diferent, agricultorii care au declarat date eronate sunt chemati la sediul APIA pentru lamuriri. In cazul in care datele nu sunt corectate, fermierii pot fi sanctionati. De asemenea, acelasi lucru se intampla si celor care au cultivat alte plante decat cele declarate in cererile unice.

Cele mai mari probleme pentru fermierii romani raman insa contururile tarlalelor si ale parcelelor (identificarea parcelei), mai ales in contextul lipsei cadastrului la nivel national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE