Petre Daea: vom atrage in acest an fonduri europene de 1,6 miliarde de euro din PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune ca unul dintre principalele sale obiective din acest an este atragerea fondurilor europene nerambursabile din cadrul PNDR 2014-2020. Oficialul a precizat, intr-un interviu acordat Agerpres, ca isi doreste o absorbtie de 1,6 miliarde de euro in acest an.

„Mi-am propus sa atrag 1,6 miliarde de euro anul acesta pe PNDR 2014-2020. Dam drumul pe 29 mai la 4.3 masura pentru irigatii, de fapt dam drumul la toate si la timp. Lucram non-stop. In minister se lucreaza, am mai spus, este ca la cazino, cu luminile aprinse, pentru ca vrem sa dam drumul ca sa luam cati mai multi bani si cat mai repede. Pe POP-AM 2014-2020 sunt mai putin increzator pentru ca inoata incet pestele in apa si nu pot sa il ating cu biciul, merg rotitele incet, dar se accelereaza si aici. Ma gandesc sa le maresc viteza. Pe aceste program, cred ca vom absorbi o suma mai mica in acest an, in jur de 24 de milioane de euro”, a declarat Petre Daea, pentru sursa citata.

In primele cinci zile ale sesiunii de primire a proiectelor pentru investitii agricole si neagricole, lansata de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in data de 3 mai 2017, au fost depuse peste 3.050 de cereri pentru finantarea unor investitii noi in activitati neagricole, atat la nivel national, cat si in teritoriul integrat Delta Dunarii (Submasura 6.2).

Valoarea solicitata prin aceste cereri depaseste 160 de milioane de euro, precizeaza AFIR intr-un comunicat.

Termenul limita al acestei sesiunii este 31 iulie 2017, ora 17.00, in limita fondurilor disponibile.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% fata de suma alocata fiecarei submasuri.

AFIR precizeaza ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut sau inainte de acest termen, daca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200% (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase).

Aceasta prevedere nu se aplica in primele 5 zile calendaristice (respectiv 120 de ore) ale sesiunii si ale etapelor de depunere, cand sesiunea va ramane deschisa indiferent daca suma alocata va fi epuizata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE