septembrie 28, 2021

Petre Daea: obiectivele Romaniei privind atragerea de fonduri europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat in cadrul unei conferinte ca Romania isi propune sa acceseze 3,2 miliarde de euro in fonduri europene pentru agricultura in acest an. Totusi, ministrul a recunoscut ca procedurile complicate ii descurajeaza pe foarte multi fermieri sutinand ca a discutat deja cu Comisia Europeana pentru simplificarea acestora, noteaza Agerpres.

,,Si noi, si Comisia Europeana, si cu atat mai mult oamenii de jos au realizat ca o serie intreaga de proceduri sunt foarte grele. Unele dintre ele te aduc in pragul disperarii si a renuntarii de a mai urma un asemenea drum. Suntem intr-o intelegere deplina cu Comisia Europeana, care a avut multe initiative privind usurarea procedurilor. Si noi avem la fel norme interne care, unele, au sfidat imaginatia si a trebuit sa le corectam pentru a putea intra in planul executiei cu o anumita viteza’’, spune ministrul.

Obiectivul ministrului Daea prevede o suma mai mica decat cele 3,3 miliarde de euro atrase de agricultura romaneasca in anul 2017. Suma atrasa de tara noastra a fost catalogata de ministru ca ,,un rezultat bun, onorant si onorabil dar care ne solicita in continuare multa atentie’’.

Romania, grad de absorbtie de 99,9% pe fondurile FEGA

Ministrul a laudat performantele inregistrate de tara noastra din punct de vedere al atragerii fondurilor europene, explicand ca gradul de absorbtie pe fondurile FEGA a fost de 99,9%. Mai mult, Daea aplauda si rezultatele privind absorbtia fondurilor din FEADR, considerand ca rezultatul final este unul onorant si onorabil.

,,Cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, dupa un grad de absorbtie de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care sustine PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro si mai avem o cerere de restituire in valoare de 627 de milioane euro. Aceasta suma si cu cele primite in tara pana la aceasta data aduce Romania la o suma de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultura’’, a mai precizat seful MADR.

Conform declaratiilor ministrului, Romania a fost anul trecut lider de trei ori in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE