lactate bradet

Efectul eliminării cotelor de lapte în UE: Peste 60% dintre fermele de vaci din România vor dispărea după 1 aprilie

Facebook
Twitter

Federația AGROSTAR estimează că peste 60% din fermele de vaci din România vor dispărea, după 1 aprilie, când va fi eliminată cota de lapte la nivelul UE, întrucât statul roman nu a luat nicio măsură pentru a veni în sprijinul producătorilor români, deși aceștia cer de mai mulți ani ajutor în acest sens.

Se dorește distrugerea fermierilor români. De mai mulți ani cerem măsuri și nu s-a făcut absolut nimic. Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci. Vor să falimenteze producătorii români aducând lapte mai ieftin din afară, pentru că în celelalte state membre UE subvențiile sunt mult mai mari decât în România și se dau și la timp. După ce fermierii români vor dispărea, vor dubla prețul și vom fi obligați să cumpărăm, nu vom mai avea de ales. La noi în țară nu avem unde să ne vindem marfa, degeaba producem. Nu avem loc în piețe, nu avem loc în supermarketuri și hipermarketuri”, declară președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, care este si vicepreședinte al federației Agrostar, Ștefan Muscă.

Federația AGROSTAR a înaintat recent Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă în care cere rezolvarea urgentă a mai multor probleme din sectorul agricol, printre care și găsirea unor soluții pentru producătorii români de lapte de vacă. Printre propunerile AGROSTAR se numără: spijin pentru înființarea unor microîntreprinderi locale de prelucrare a laptelui, stimularea asocierii fermierilor,  posibilitatea de a-și desface marfa prin intermediul piețelor volante.

AGROSTAR are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE