Peste 50.000 de fermieri, cu o suprafata de 1,5 milioane de hectare, au fost controlati in acest an de APIA

Facebook
Twitter

Aproximativ 55.000 de fermieri, care detin o suprafata de circa 1,5 milioane hectare, au fost controlati in acest an de APIA, a anuntat recent Nicolae Horumba, directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. Potrivit acestuia, rapoartele acestor fermieri sunt introduse in sistem pentru rularea controlului administrativ si gestionarea erorilor, urmand ca agricultorii sa isi primeasca banii „cat mai curand posibil”.

„Fermierii care s-au aflat in cadrul esantionului de control urmeaza sa isi primeasca banii cat mai curand posibil. Rapoartele sunt introduse in sistem si este in curs rularea controlului administrativ si gestionarea erorilor care au rezultat pentru acesti fermieri. Cifra exacta a acestora nu o stiu, dar sunt in jur de 55.000 de fermieri care au fost controlati clasic si prin teledetectie la nivel national si pe cererile acestor fermieri se lucreaza pe controlul administrativ. Ei detin circa de 1,5 milioane hectare”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, in cadrul unei conferinte de presa.

Intrebat care sunt neregulile constatate de APIA la fermierii controlati, Nicolae Horumba a precizat ca acestea sunt diverse, multe dintre ele tinand de eco-conditionalitate.

„Din punct de vedere al neregulilor, acestea sunt destul de diverse, pornind de la faptul ca unele parcele au fost amplasate gresit si la teledetectie s-a detectat ca acele culturi nu se regasesc, sunt foarte multe nerespectari pe eco-conditionalitate. Sunt foarte diverse si abia dupa rularea controlului administrativ, nu o gestionare automata, ci caz cu caz, eroare cu eroare, de catre oamenii nostri, de abia atunci putem face o centralizare sa va spunem ca, din 55.000 de fermieri, o parte au avut erori de amplasare a parcelelor, altii de declarare eronata a culturii. In functie de schemele de plata pe care le-au accesat, ei sunt controlati si, daca se gasesc neconformitati, ei sunt sanctionati, dar nu sub forma ca li s-au dat niste bani si noi ii cerem inapoi. Sanctiunea inseamna ca suma se reduce intr-un procent cu neregulile constatate”, a mai spus Nicolae Horumba.

Directorul general al APIA, Ioan Merca, a anuntat luni ca au fost autorizate la plata 613.692 cereri unice in suma totala autorizata de 200 milioane euro. Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE