Peste 450 de procesatori si fermieri vor discuta cu reprezentantii MADR despre viitorul PAC

Facebook
Twitter

Un numar de 450 de fermieri si procesatori din industria alimentara participa marti si miercuri, la Poiana Brasov, la Farm Food Forum, una dintre cele mai importante reuniuni din domeniul agroalimentar, organizata de Federatia Nationala PRO AGRO, noteaza Agerpres. 

Tema centrala a reuniunii este ”Politica Agricola Comuna (PAC) 2021-2027”, avand in vedere ca pe parcursul detinerii presedintiei UE de catre Romania, PAC va fi cel mai important dosar pe care tara noastra il va gestiona din punct de vedere al sectorului agricol.

”Sigur ca Federatia Nationala PRO AGRO este o federatie care reuneste 15 asociatii profesionale pe diverse filiere de produs. Am considerat ca este oportun ca odata cu Ziua Europei sa organizam un eveniment in care vocea fermierilor din PRO AGRO sa fie auzita inclusiv la Bruxelles, pentru ca noi credem ca reducerile alocarilor bugetare pe viitorul politicii agricole comune de 9%, initiativa Comisiei de a plafona platile directe precum si provocarile pe dosarele cele mai importante cum sunt neonicotinoidele si glifosatul scot din competitie fermierii romani, si Romania este o tara agricola importanta la nivel european. Este al saselea stat agricol ca importanta ca dimensiune a suprafetelor si eu cred ca trebuie sa fim mult mai prezenti in viata publica de la Bruxelles pentru ca numai asa putem sa influentam politicile publice la nivel european”, a declarat marti, pentru AGERPRES, presedintele PRO AGRO, Emil Dumitru.

Referitor la initiativa Comisiei Europene de a plafona platile directe, presedintele PRO AGRO a afirmat ca nu este nimic sigur si nu se poate acum comensura ce ar insemna plafonarea platilor directe.

”Acest lucru ar insemna, pe de o parte, o lipsa acuta de bani pentru ca stiti foarte bine ca din cauza schimbarilor climatice fermierul roman este net dependent de subventie chiar daca aceasta nu are un cuantum foarte mare. Plus de asta, eu cred ca trebuie sa regandim Pilonul II Programul National de Dezvoltare Rurala, astfel incat sa incurajam procesarea materiilor prime si sa nu mai exportam subventie prin export de materie prima. Tema reuniunii este Politica agricola comuna pentru ca noi nu facem decat o singura politica, politica agricola comuna, facem niste analize pe care noi le-am dezbatut in cadrul Federatiei si vrem sa aratam ca avem cateva lucruri la care tinem foarte mult si de la care nu vrem sa ne abatem”, a subliniat sursa citata.

Reprezentanti MADR, invitati la eveniment

Presedintele PRO AGRO a tinut sa precizeze ca la reuniunea de la Poiana Brasov sunt invitati reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, partenerul de dialog al Federatiei PRO AGRO, de la care se asteapta exprimarea pozitiei fata de viitorul Politicii Agricole, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice,Valeriu Tabara, europarlamentari, presedintele celei mai mari Federatii Agricole din Spania, presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care vor avea interventii in cadrul reuniunii de miercuri.

Intrebat ce asteapta de la aceasta reuniune avand in vedere ca participa numerosi invitati de marca din tara si din strainatate, Emil Dumitru a declarat ca spera sa ajunga unde trebuie mesajul referitor la necesitatea sprijinirii agriculturii romanesti, pentru a avea produse de cea mai buna calitate.

”Astept sa arat care este cartea de vizita a Federatiei PRO AGRO, faptul ca avem fermieri reprezentativi, cei mai importanti fermieri din agricultura Romaniei si din industria alimentara, si plus de asta, eu cred ca Romania are un viitor luminos in agricultura si industria alimentara daca se uita mai mult in viitor si nu traieste foarte mult in prezent, si de aceea agricultura romaneasca trebuie sprijinita si ajutata, tocmai pentru ca noi consumatorii sa consumam produse romanesti de cea mai buna calitate.Profit de ocazie sa indemn cititorii dumneavoastra sa consume cu precadere produse romanesti, iar asta inseamna taxe si impozite pentru Romania si dezvoltarea sectorului agroalimentar romanesc”, a mai spus presedintele PRO AGRO.

Prima zi a reuniunii s-a desfasurat pe trei ateliere, destinate zootehniei si industriei alimentare, agriculturii vegetale si acvaculturii, destinate profesionistilor acestor domenii interesati sa intre in dialog cu autoritatile competente. Miercuri, incepand cu ora 10,00, Ziua Europei va fi marcata de o sedinta comuna la care vor participa toti invitatii din tara si din strainatate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE