Peste 3.000 de fazani vii au fost vanduti pentru consum in acest an de crescatoria de la Gherghita, Prahova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca afacerile cu fazani s-au diminuat puternic in ultima perioada, crescatoria de la Gherghita de pe raza Directiei Silvice Prahova a reusit sa vanda in acest an peste 3.000 de fazani vii pentru consum catre persoane fizice si restaurante, informeaza Agerpres.

„Anul acesta am vandut catre persoane fizice si restaurante in jur de 3.000 de fazani vii, la un stoc total existent de numai 12.500, din care 40% au plecat catre hoteluri si restaurante. Cand aveam un stoc de 25.000 – 30.000 de fazani vindeam anual catre persoane fizice, pentru consum, in jur de 5.000 – 8.000 de fazani. Preturile de vanzare incep de la 7 lei bucata, pentru fazanii de o zi si ajung pana la 50 de lei, TVA inclus, la varsta de 230 de zile. Pasarea devine matura si buna pentru consum doar la 100 de zile pentru ca pana atunci este destul destul de mica. Pretul la aceasta varsta este de 35 de lei, inclusiv TVA. Noi vindem si oua la un leu bucata pentru ca sunt recunoscute ca au un continut redus de colesterol, dar anul acesta nu am livrat mai mult de 1.000 de bucati”, a declarat Dan Horia, seful crescatoriei de la Gherghita, potrivit sursei citate.

Inainte de 1989, crescatoria din Prahova avea productii de peste 60.000 de fazani, principala destinatie pentru zburatoare fiind Italia. In prezent, productia a ajuns la jumatate, cu un export de circa 8.000 de fazani, in mare parte realizat tot catre italieni.

„Fazanul pleaca viu de la noi, in ladite, pentru fondurile de vanatoare din afara, este tinut in carantina 3 saptamani si pe urma lasat liber in fondul de vanatoare pentru a fi vanat. Pe piata interna, unii gestionari de fonduri de vanatoare nu au mai cumparat de la noi pentru ca au spus ca au acel spor natural suficient sau se confrunta cu probleme financiare si de aceea ne-am limitat la fondurile de vanatoare ale Romsilva din Ialomita, Braila, Calarasi precum si vanzarea catre persoane fizice”, a mai explicat Dan Horia.

In prezent, in Romania mai sunt functionale trei crescatorii de fazani: Gherghita (Prahova), Ghimpati (Giurgiu) si Timisoara. Inainte de 1989 existau peste 18 crescatorii de fazani, potrivit sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE