porci de vanzare

Pesta porcina africana: un nou focar, depistat in judetul Vrancea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un nou focar de pesta porcina africana a fost descoperit recent intr-o gospodarie din localitatea Dumbraveni, judetul Vrancea. Dupa ce doi porci din gospodarie au fost gasiti morti, autoritatile au decis efectuarea de analize de laborator, care au confirmat prezenta virusului, noteaza Mediafax.

Surse din randul autoritatilor locale spun ca focarul a aparut intr-o gospodarie din comuna Dumbraveni, unde cel putin doi porci s-au imbolnavit, iar reprezentantii autoritatilor au decis sa-i sacrifice si sa-i incinereze.

Gospodaria a fost izolata si alte masuri vor fi luate vineri, in functie de rezultatul care va veni de la laboratorul din Bucuresti.

Situatia urmeaza sa fie analizata in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta care va fi convocat vineri la Prefectura Judetului Vrancea.

In prezent, judetul Vrancea se confrunta cu inca doua focare de pesta porcina africana, unul in localitatea Gugesti si unul in Homocea.

Informatii despre pesta porcina africana                                                  

Prezenta virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana

Pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Facem precizarea ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel economic si social.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE