Pesta porcina africana: numarul de focare s-a redus la jumatate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a anuntat scaderea la circa jumatate a numarului de focare de pesta porcina africana.

„Astfel, din data de 23 decembrie, cand erau inregistrate 420 de focare, numarul acestora a scazut la 213, inregistrate astazi”, se arata intr-un comunicat remis de ANSVSA.

O masura care a contribuit in mod relevant a fost intensificarea controalelor cu aceasta tematica, in special cele realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Politie Judetene in trafic.

Cele peste 2.000 de controale, desfasurate in echipe mixte, au  avut scopul de a preveni raspandirea bolii, prin verificarea respectarii restrictiilor sanitare veterinare impuse pentru miscarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pesta porcina africana.

In timpul acestor actiuni au fost descoperite si sanctionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fara documentele prevazute de legislatia sanitara veterinara sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA.

Controale pentru limitarea focarelor de peste porcina africana

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne si produse din carne neverificate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sanctionate avand in vedere atat pericolul grav pentru sanatatea oamenilor, reprezentat de trichineloza dar si de alte boli, cat si riscul de raspandire a virusului PPA avand in vedere rezistenta indelugata a acestuia in carnea congelata (peste doi ani), sau in produsele din carne (3-6 luni in carnea sarata si afumata).

Anchetele epidemiologice intreprinse de medicii veterinari au stabilit ca principalele cauze si mijloacele prin care s-a difuzat virusul de peste porcina africana care au dus/duc la aparitia de noi focare sunt:

  • intrarea/iesirea porcinelor in/din exploatatii fara a se solicita medicului veterinar documente care sa ateste starea de sanatate a acestora;
  • scoaterea animalelor din zonele de restrictie (protectie, supraveghere, infectata), deci nerespectarea restrictiilor prevazute in prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie sa se stabileasca si sa se aplice in aceste zone;
  • sacrificarea animalelor bolnave fara notificarea medicului veterinar, carnea provenita de la animalele bolnave constituind in permanenta o sursa de difuzare a virusului PPA;
  • nerespectarea obligatiei de catre detinatori de a anunta medicul veterinar atunci cand la porcii pe care-i detin apar imbolnaviri si/sau mortalitati;
  • aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morti de PPA in padure, pasune, marginea apelor etc;
  • mijloace de transport contaminate cu secretiile si excretiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzator;
  • monte si tratamente efectuate de personal necalificat fara respectarea prevederilor legale;
  • furaje introduse din zone infectate direct in hrana porcinelor;
  • lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea in exploatatie;
  • personal angajat in exploatatiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA;
  • nerespectarea cerintelor de biosecuritate si a masurilor stabilite in majoritatea exploatatiilor nonprofesionale (gospodariile populatiei) si in unele exploatatii comerciale profesionale de porcine.

Actiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor cu pesta porcina africana vor continua, pentru a proteja sanatatea oamenilor si a animalelor, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE