mangalita

Perioada de inscriere in Programul pentru porcine s-a finalizat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pana la data de 16 aprilie 2018 inclusiv, participantii la Programul de sprijin pentru crescatorii de porci din rasele Bazna si Mangalita, respectiv furnizorii de purcei din rasele Bazna si/sau Mangalita, crescatorii de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita si procesatorii/alte persoane juridice, in baza unei cereri, au solicitat inscrierea in Program. Acestia au avut la dispozitie o perioada de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern 9/2018 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc. Astfel, la nivelul intregii tari, s-au inscris in Program 304 furnizori, 30 procesatori si 6.186 crescatori.

Reamintim ca in urma intalnirii din data de 6 noiembrie 2017, care s-a desfasurat la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au fost agreate toate detaliile privitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca participantii la acest Program. La sedinta condusa de ministrul Petre Daea, au participat experti ai Directiei Generale Politici Agricole, vicepresedintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak, directorul general al ANZ, Iacob Lelior, presedintele al Asociatiei Crescatorilor de Suine Autohtone Mangalita si Bazna, Alexandru Nagy, presedintele Romalimenta, Sorin Minea precum si majoritatea crescatorilor de suine din rasele autohtone Bazna si Mangalita.

In aceeasi intalnire, s-a stabilit de comun acord ca pentru un purcel livrat la o greutate de minimum 10 kg, valoarea corecta este de 250 lei/cap, pret care sa acopere cheltuielile cu producerea si cresterea acestuia.

Cu privire la perioada de timp care trebuie sa treaca de la data intarcarii cand purcelul are 7 kg pana la atingerea greutatii de 10 kg fiind greutatea minima de livrare, precizam ca, este nevoie de maxim 30 zile, tinand cont ca, sporul in greutate la aceasta varsta este intre 100 g – 150 g/zi.

Pana la aceasta data, derularea Programului a condus la livrarea unui numar de 94 purcei de la 10 furnizori catre 12 crescatori, respectiv:

• 4 furnizori din judetul Sibiu au livrat catre 4 crescatori din acelasi judet un numar de 38 purcei,
• 1 furnizor din judetul Hunedoara a livrat catre 1 crescator din acelasi judet un numar de 4 purcei,
• 1 furnizor din judetul Salaj a livrat catre 1 crescator din acelasi judet un numar de 4 purcei,
• 1 furnizor din judetul Ialomita a livrat catre 1 crescator din acelasi judet un numar de 4 purcei,
• 1 furnizor din judetul Dambovita a livrat catre 2 crescatori din acelasi judet un numar de 18 purcei,
• 2 furnizori din judetul Alba au livrat catre 3 crescatori din acelasi judet un numar de 26 purcei.

Facem precizarea ca un furnizor a livrat 80 de purcei in judetul Buzau, in afara Programului, pentru material de reproductie.

Din cauza faptului ca cele doua rase erau pe cale de disparitie, materialul de reproducere identificat nu putea asigura o livrare imediata pentru toti cei care doresc sa devina crescatori ai acestor rase, dar se urmareste atent livrarea materialului biologic, astfel incat, in timp, sa poata fi asigurata toata cererea de purcei pentru toti cei interesati.

Hotararea Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de porci din rasele Bazna si/sau Mangalita in vederea producerii carnii de porc” a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 39 in data de 16 ianuarie 2018.

Ajutorul de minimis reprezinta purceii primiti cu titlu gratuit de crescatorii de suine care isi desfasoara activitatea in sectorul productiei primare, pentru aplicarea programului de sustinere a producerii carnii de porc din rasele Bazna si Mangalita, pentru cresterea, ingrasarea si livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangalita catre un procesator/alta persoana juridica. Termenul pana la care s-au putut realiza inscrierile in program a fost de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE