Fermele din Uniunea Europeana au produs, in anul 2016, o cantitate totala de aproximativ 168,3 milioane de tone de lapte, dintre care 96,9% (sau 163 milioane de tone) a provenit de la vacile de lapte iar restul de 3,1% (sau 5,4 milioane de tone) de la oi, capre si bivolite, arata datele publicate luni de Eurostat, citate de Agerpres.

Peste o cincime (20,9%) din cantitatea totala de lapte de vaca a provenit din Germania, urmata de fermele din Franta (16%), cele din Marea Britanie (9,6%) si Olanda (9,4%).

In Romania, a fost produsa o cantitate de 3,9 milioane de tone de lapte de la 1,1 milioane de vaci. Comparativ, Austria a produs o cantitate de 3,6 milioane de tone de lapte de la 540.000 de vaci.

La nivel regional exista diferente semnificative in ceea ce priveste productivitatea vacilor de lapte. Pe primul loc este regiunea Lombardia (Italia) cu 9.870 de kilograme pe cap de vaca, urmata de regiunea Midtjylland (Danemarca) cu 9.533 kilograme pe cap de vaca.

Pe ultimele locuri sunt regiunea Yuzhen Tsentralen din Bulgaria, cu 3.117 kilograme pe cap de vaca, si regiunea Nord-Est din Romania, cu 3.396 de kilograme pe cap de vaca.

In Uniunea Europeana, in 2016 o cantitate de 152 milioane de tone de lapte a fost pusa la dispozitia sectorului lactatelor si procesata. Din cantitatea totala, 37% (sau 56 milioane tone) a fost utilizata pentru productia de branza in timp ce 30% a fost utilizata pentru productia de unt, 13% pentru productia de smantana si 11% pentru a produce lapte de baut.

Marea Britanie a produs peste o cincime (22%) din laptele de baut din UE iar Franta, Germania, Italia, Olanda si Polonia au produs impreuna 70% din branza fabricata in UE.