Patronatul National al Viei si Vinului: productie cu 15% mai mare in acest an fata de 2016

Facebook
Twitter

In acest an, Romania va beneficia de o productie de vin cu circa 15% mai mare fata de cea inregistrata anul trecut, estimeaza directorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, potrivit Agerpres.

Acesta afirma totodata ca productia de vin va fi de circa 3,6 milioane de hectolitri, iar in ceea ce priveste calitatea aceasta va fi de „exceptie”.

„Vinul romanesc din productia acestui an va fi unul de exceptie din punct de vedere calitativ, ideal pentru invechirea in vinotecile cramelor si ale iubitorilor de vin. Cu siguranta, vinurile romanesti vor obtine distinctii numeroase la concursuri internationale datorita calitatii, pentru ca 2017 este an de vinoteca pentru vinul romanesc”, a declarat Ovidiu Gheorghe, pentru sursa citata.

Specialistul precizeaza ca din fericire productia de vin nu a fost afectata de inghetul de la sfarsitul lunii aprilie si de grindina, neexistand nici o presiune suplimentara din punct de vedere fitosanitar.

Potrivit datelor PNVV, cea mai mare crestere a productiei de struguri pentru vin este estimata in regiunea Munteniei, zona viticola Dealu Mare, cu circa 20% mai mult in acest an fata de anul anterior, dar si in Dobrogea, unde estimarile actuale arata un plus de 15 — 20%. La fel, podgoriile din Moldova, zona de nord (Cotnari) si zonele Iasi/Vaslui si Bohotin estimeaza ca vor avea o productie de struguri mai mare cu 10%, in timp in zona de sud (Vrancea) a Moldovei productiile pot fi cu 15% mai mari in acest an comparativ cu 2016.

In 2016, Romania a obtinut o productie de vin de 3,267 milioane de hectolitri, cu 10% mai mica decat in 2015 (3,627 milioane de hectolitri) si fata de anul 2014, cand s-au produs 3,75 milioane de hectolitri, si fata de 2013, cand s-a inregistrat o productie record de 5,11 milioane de hectolitri, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Potrivit OIV, dupa doua recolte slabe, Romania a revenit anul trecut la un nivel bun de productie, in 2016 realizandu-se o prodcutie de 4,8 milioane hectolitri, cu 1,3 milioane hectolitri sau 37% mai mult decat in 2015.

In schimb, productia mondiala de vin in 2016 a fost de 259,5 milioane de hectolitri, cu 5% mai putin decat in 2015. OIV subliniaza ca a fost vorba de una dintre cele mai mici productii din ultimii 20 de ani, care este insa marcata de situatii foarte diferite din cauza evenimentelor climatice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE