Patarea neagra a trandafirului: cauze, preventie, tratament

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O boala comuna, intalnita des la trandafiri, este cunoscuta sub numele de patarea neagra a trandafirului. (Diplocarpon rosae).

Numele este foarte descriptiv, deoarece aceasta boala fungica formeaza pete negre pe tot frunzisul tufelor de trandafiri.

Daca este lasata sa se agraveze, poate provoca defoliarea totala a unui tufis de trandafiri. Iata care sunt cauzele aparitiei petelor negre pe frunzele de trandafiri si pasii pentru tratarea plantelor.

Ce cauzeaza patarea neagra a trandafirului?

In mod normal, pe multi trandafiri apare o mica pata neagra, care poate fi, insa, tolerata de planta, intr-o oarecare masura, fara a produce daune.

Cu toate acestea, infectiile grele pot defolia serios plantele. Patarea neagra a trandafirului este cauzata de ciuperci.

Citeste si: Bolile la cultura de mazare: simptome si metode de combatere

Pe frunzele superioare se dezvolta pete brun-inchise, pana la negre, care in cele din urma devin galbene si cad.

Patarea neagra se poate distinge de alte boli similare ale frunzelor, prin marginile sale franjurate si culoarea neagra inchisa.

Pe tulpina trandafirului pot aparea si pete inaltate, rosiatice-violet. Conditiile calde si umede favorizeaza germinarea si dezvoltarea acestora.

Cum sa controlati patarea neagra a trandafirului

Odata ce tufa de trandafiri este atacata de ciuperca, semnele sale raman acolo pana cand frunzele marcate cad si este generata o noua frunza.

Ciuperca responsabila cu provocarea petelor negre poate fi ucisa si nu poate deteriora frunzisul, dar semnele vor ramane pentru ceva timp.

Preventia patarii negre a trandafirului se bazeaza pe alegerea unor locuri adecvate de plantare, utilizarea soiurilor rezistente si taierile sezoniere, efectuate la timp.

Trandafirii trebuie plantati in zone cu multa lumina solara si cu un drenaj bun al apei. O ingrijire optima a gradinii este, de asemenea, importanta.

In timpul sezonului de crestere, udarea plantei, prin aspersiune, trebuie evitata. Indepartarea asternutului de frunze si indepartarea buruienilor este, de asemenea, importanta.

Pastrarea tufelor de trandafiri bine rarite in perioadele de taiere va ajuta la o circulatie buna a aerului prin tufis, contribuind astfel si la prevenirea petelor negre pe trandafiri si a altor focare de boli fungice.

Tratamente eficiente pentru patarea neagra

In cazul unei infestari, aplicarea unor tratamente eficiente este recomandata, cat mai curand cu putinta.

Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat este mai usor sa elimini boala din gradina ta.

O substanta foarte buna, ce poate fi folosita pentru patarea neagra, este uleiul de neem, care ajuta si la controlul altor daunatori ai trandafirilor.

Unii oameni folosesc, de asemenea, bicarbonat de sodiu, care ajuta la modificarea nivelului pH-ului de pe suprafetele frunzelor, facand mai dificila infectarea cu aceasta boala.

Pentru a face o solutie organica, eficienta impotriva patarii negre a trandafirului, amestecati cateva linguri (29,5 ml) de bicarbonat de sodiu cu 4 L de apa.

Adaugarea unei picaturi sau doua de sapun de vase va ajuta la mentinerea bicarbonatului de sodiu pe frunza.

Pulverizati solutia pe ambele parti ale frunzisului. Reaplicati saptamanal si repetati dupa orice ploaie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE