Paştele în Serbia, Ucraina şi Rusia

Facebook
Twitter

Cea mai mare sărbătoare a ortodoxiei, Învierea, a fost sărbatorită cu mic cu mare în Serbia, Ucraina şi Rusia. Aşa cum cere rânduiala, credincioşii au venit în număr mare la Liturghie. Nu au lipsit de la slujba de Înviere nici politicienii de la vârful conducerii din Belgrad, Kiev şi Moscova.

Paștele în Rusia

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril a oficiat slujba principală în capitala rusă, la care au fost prezenți aproximativ 7.000 de credincioși, cărora le-a fost adusă lumina de la Ierusalim. El s-a rugat pentru pace in Ucraina. Premierul Dimtri Medvedev, cu soţia, şi preşedintele Vladimir Putin au venit împreună la slujba de Înviere, oficiată de Preafericitul Patriarh Chiril al Rusiei la catedrala Mântuitorul Hristos din Moscova, printre cele mai mari biserici creştin-ortodoxe din lume.

Paștele în Ucraina

În Ucraina, credincioşii s-au rugat la Dumnezeu pentru a le fi luată suferinţa pricinuită de războiul cu separatiștii ruşi. Patriarhul însuşi a vorbit despre victoria ucrainenilor împotriva agresorului. În Ucraina, situaţia bisericilor ortodoxe e complicată:  unele parohii, din est, şi-au declarat afilierea la Biserica rusă.

Seful statului ucrainean a participat la slujba de la Catedrala Volodimirski de la Kiev, oficiata de Patriarhul Filaret. Liderul religios ucrainean s-a rugat la randul sau pentru pace, declarând că „sigur ca Dumnezeu ne va trimite victoria asupra agresiunii”. Sarbatorirea Paștelui reprezintă pentru ucraineni un moment prețios, în mijlocul unui conflict soldat cu peste 6.000 de morți.

Patriarhul Filaret al Ucrainei:  „Anul acesta Ucraina sărbătoreşte Învierea în condiţiile războiului nedeclarat din Donbass.  Dar noi credem cu tărie că foarte curând Dumnezeu ne va trimite victoria  împotriva agresorului. Adevărul e de partea noastră şi acolo unde e Adevăr,  acolo e Dumnezeu şi victoria”.

Paștele în Serbia

La Belgrad, Catedrala Sfântul Sava a fost neîncăpătoare: sârbii au venit în număr mai mare ca de obicei, pentru că este primul an în care au avut Lumina Sfântă adusă direct de la Ierusalim.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE