Cum creste un profesor de matematica cea mai mare rasa de oi din Europa: Tigaia de Serbia

Facebook
Twitter

Una dintre cele mai exclusiviste rase de oi din Europa este Tigaia de Serbia, recunoscuta pentru exemplarele sale care pot atinge, in cazul berbecilor, chiar si 200 de kilograme la maturitate. Unul dintre romanii care au reusit sa dezvolte cu succes o afacere cu aceasta rasa este profesorul de matematica Ciprian Stafie, originar din judetul Teleorman. Acesta detine in prezent un efectiv de 100 de exemplare din rasa Tigaia sarbeasca.

„E cea mai mare rasa de ovine din Europa, eu as putea spune ca este din intreaga lume. Are o prolificitate destul de buna. In general, o oaie naste doi miei, cu o greutate de circa 5-6 kilograme. La maturitate, adica la varsta de trei ani, un berbec poate ajunge la o greutate si de 200 de kilograme. Insa, in general au cam 150 de kilograme, iar oile cam 80-90 kilograme”, explica, pentru StiriAgricole.ro, crescatorul Ciprian Stafie.

Tigaia de Serbia este o rasa mixta, putand fi astfel valorificata atat pentru lapte, cat si pentru carne. De exemplu, productia de lapte in cazul Tigaiei sarbesti ajunge la circa 180 – 200 de litri pe lactatie. In privinta carnii, de la un exemplar se pot obtine aproximativ 70 de kilograme in carcasa.

„Un alt avantaj al acestei rase este si randamentul foarte bun de crestere. Un miel la doi luni ajunge deja la o greutate de 30 de kilograme. Din pacate insa, aceasta rasa este putin mai sensibila decat celelalte, adica nu are o rezistenta atat de mare”, mai spune crescatorul.

Un exemplar din rasa Tigaia de Serbia se poate comercializa cu preturi cuprinse intre 300 si 500 de euro, masculii cu o greutate mai mare de 140 de kilograme fiind vanduti chiar si cu 1.000 de euro.

„Am descoperit aceasta rasa la un targ INDAGRA, din 2007. De atunci am simtit ca trebuie sa am si eu asa ceva. Mi-au placut foarte mult. Eu sunt de formatie profesor de matematica, iar aceasta activitate o fac in paralel cu invatamantul. Ma ajuta sa am un venit in urma caruia sa nu duc grija zilei de maine”, afirma Ciprian Stafie.

Avand in vedere masa corporala mult mai mare comparativ cu o rasa obisnuita, exemplarele din Tigaia sarbeasca se hranesc zilnic cu aproape sase kilograme de fan si un kilogram de graunte.

„E normal sa consume mai mult la volumul lor. Iarna, ele mananca aproximativ un kilogram de graunte si sase kilograme de fan. Le tin in anotimpul rece intr-un adapost semi-deschis, pentru a le feri de umezeala. Blana lor nu trebuie sa fie uda. In rest, nu au nevoie de conditii speciale”, mai spune crescatorul.

Chiar daca originea ei nu este pe deplin cunoscuta, istoria genealogica a Tigaiei sarbesti sugereaza ca aceasta ar avea stramosi niste rase vechi din Asia Mica. In acest sens, Ciprian Stafie afirma ca Tigaia de Serbia a fost rasa de ovine preferata sultanilor, datorita gustului carnii, mult mai usor comparativ cu alte rase de oi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE