Cotații grâu. Prețul grâului a înregistrat cea mai mare cădere din ultimele trei săptămâni, după armistițiul dintre Rusia și Ucraina

Facebook
Twitter

Cotațiile futures ale grâului au scăzut azi pe fondul speculațiilor potrivit cărora temperaturile favorabile vor conduce la creșterea producției în SUA și Canada, doi din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, iar Ucraina și Rusia au ajuns la un acord cu privire la încheierea unui armistițiu, transmit agențiile de știri.

Preţul contractului futures cu livrare în decembrie a scăzut miercuri la bursa de mărfuri din Chicago cu 1,3% la 5,48 de dolari pe buşel (unitate de măsură egală cu 36 de litri), după ce anterior a coborât la 5,4475 de dolari pe buşel, minimul din data de 14 august, scrie Mediafax.  La bursa din Paris, contractul futures cu livrare în noiembrie este cotat la 172,50 euro pe tonă, în scădere cu 0,6% faţă de marţi.
Şi cotaţiile porumbului au scăzut în şedinta de miercuri. La Chicago, contractul futures cu livrare în decembrie a coborât cu 1% la 3,60 de dolari pe buşel, cel mai mic preţ din 12 august, când a fost tranzacţionat la 3,58 de dolari, minimul ultimilor patru ani.
Anterior declarațiilor cu privire la un posibil armistițiu între Rusia și Ucraina, prețul contractului futures cu livrare în decembrie a scăzut la Bursa de la Chicago,cu 1,5% până la 5,55 dolari per bushel, cea mai mare depreciere din ultimele două săptămâni. O tendință similară s-a înregistrat la Bursa de la Paris, unde prețul contractului futures cu livrare în noiembrie era în scădere cu 0,4% până la 173 de euro pe tonă.
Condițiile meteo în zonele de câmpie din SUA și Canada vor fi favorabile în luna aceasta pentru grâul de primăvară au apreciat analiștii de la Commodity Weather Group, în timp ce precipitațiile căzute în ultima perioadă în zona de sud a SUA sunt benefice pentru noile însămânțări.
„Datele privind producția de grâu în Dakota de Nord, Dakota de Sud și Canada continuă să fie foarte bune pentru grâul de primăvară”, a declarat președintele Kluis Commodities, Alan Kluis. Acesta a mai spus că îngrijorările cu privire la posibilitatea ca exporturile de grâu ale Ucrainei ar putea fi afectate s-au diminuat după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a revenit asupra comentariilor sale anterioare potrivit cărora armata rusă ar putea cuceri Kievul în două săptămâni.De asemenea, săptămâna trecută International Grains Council a estimat că producția mondială de grâu în sezonul 2014-2015 va atinge nivelul record de 713,4 milioane tone, cu 1,6% mai mult decât estima în luna iulie, ca urmare a recoltelor peste așteptări din Rusia, Europa și China.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE