Parteneriatul Public Privat, un tramvai numit dorință

Facebook
Twitter

Idea de parteneriat public – privat (PPP) este foarte des vehiculată în spațiul public, însă are o aplicabilitate foarte redusă. Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, care coordonează acum această activitate, are în prezent publicate patru  astfel de proiecte demarate.

„Principala problemă in acest domeniu este finanțarea. PPP este un mecanism creat tocmai pentru acele proiecte de interes public pe care autoritățile responsabile nu le pot susține financiar, scop în care apelează la parteneri privați care să pună la dispoziție finanțarea necesară implementării proiectelor. Pe de alta parte, însă, în orice economie de piață, investițiile actorilor privați se bazează în primul rând pe finanțări, și nu pe surse proprii. Așa stând lucrurile, orice proiect de lege în acest domeniu ar trebui construit luând în calcul în primul rând punctul de vedere al finanțatorului unui asemenea proiect”, a declarat astăzi avocatul Radu Ionescu, managing partner în cadrul Casei de Avocatură Ionescu și Sava, în cadrul unei conferințe pe teme de energie.

PPP nu se dezvoltă în România nu pentru că nu ar exista interes al partenerilor privați, ci pentru că aceștia nu pot convinge finanțatorii să se implice în astfel de proiecte. Cauza este cât se poate de simplă: cadrul legal nu oferă suficiente posibilități de garantare a finanțărilor acordate unor asemenea proiecte.

Soluția, prin urmare, stă în crearea unor mecanisme care să convingă finanțatorii de potențialul beneficiu pe care îl pot obține prin implicarea în asemenea proiecte: acordarea în mod real a posibilității ca partenerul public să permită constituirea unor garanții asupra bunurilor aduse în proiect (desigur, în măsura în care nu fac parte din proprietatea publică, inalienabilă), constituirea unor scheme de garanții de stat pentru astfel de proiecte acolo unde importanța lor justifică astfel de măsuri, dar mai ales înțelegerea faptului că actorii privați și, implicit finanțatorii nu vor fi atrași de PPP decât în măsura în care pot anticipa un beneficiu rezonabil din aceste proiecte, susțin reprezentanții Casei de Avocatură Ionescu și Sava.

Legea actuală privind parteneriatul public-privat datează din 2010 și urmează să fie înlocuită în scurt timp cu o lege nouă, inițiată de Guvern și aflată acum în proces legislativ la Senat.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE