Parlamentarii vor sa permita societatilor agricole sa devina societati pe actiuni printr-o procedura simplificata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentarii si reprezentantii Ministerului Agriculturii vor dezbate astazi, in cadrul Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, un proiect legislativ prin care societatile agricole sa poate fi transformate mult mai usor in societati agricole pe actiuni.

„Avand in vedere faptul ca transformarea unei societati agricole in societate comerciala necesita formalitati multiple pentru infiintare, in comparatie cu alte forme organizatorico-juridice, prin acest proiect de lege de modificare a Legii nr. 36/1991 dam posibilitatea ca societatile agricole sa poate fi transformate in societati agricole pe actiuni printr-o procedura mai simpla”, se arata in expunerea de motive a legii.

Societatile agricole infiintate conform prevederilor Legii 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura sunt societati de tip privat, cu un numar nelimitat si variabil de asociati, avand ca obiect exploatarea agricola a pamantului, uneltelor, animalelor si a altor mijloace aduse in socitate, precum si realizarea de investitii de interes agricol. Societatile agricole infiintate in baza legii sus mentionate nu au caracter comercial.

Societatile comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale sunt societati pe actiuni cu capital format din parti sociale de valori egale, denumite actiuni, iar posesorii acestora – actionari – sunt proprietarii firmei.

Fata de societatile agricole infiintate in baza Legii nr. 36/1991, socieitatile comerciale infiintate in baza Legii nr. 31/1990 au urmatoarele avantaje:

  • posibilitati multiple de dezvoltare si finantare a activitatii si anume: posibilitatea constituirii capitalului prin subscriptie publica, listarea companiei la Bursa de Valori si posibilitatea atragerii capitalurilor fragmentate.
  • transmiterea mai simpla a actiunilor
  • actionarii raspuns de obligatiile asumate de societate numai in limita valorii actiunilor subscrise

Initiatorii acestei legi sunt deputatii Dima Toader, Harbuz Liviu, Gheorghe Tinel, Iliuta Vasile, Sapunaru Nini, Soptica Costel si senatorul Bumbu Octavian-Liviu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE