Parcurile fotovoltaice înghit terenuri agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa din 5 februarie, autorizaţii de înfiinţare pentru zece noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice şi pentru trei microhidrocentrale.

Producţia de energie regenerabilă a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, când capacitatea totală a proiectelor existente în sistem a ajuns la 4.255 de MW, cu 82% mai mare decât la sfârşitul anului 2012, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Agerpres. Astfel, la 31 decembrie 2013, în sistem erau instalate proiecte de energie eoliană cu o putere totală de 2.503 MW, fotovoltaice de 1.155 de MW, biomasă – 65 MW şi hidro – 530 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, certificate pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura la electricitate. România şi-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE anunţat că această ţintă a fost deja atinsă la 1 ianuarie 2014.

Pentru a tempera creşterea facturilor, Guvernul a decis, la 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 – 2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE