Pălinca și țuica nu vor scăpa de accize

Facebook
Twitter

Producerea şi comercializarea băuturilor tradiţionale româneşti nu vor fi exceptate de la plata accizelor, au decis azi senatorii, informează Agerpres.

Senatul a respins proiectul de lege privind modificarea Legii 571/2003 introducea un nou articol în Codul Fiscal potrivit căruia palinca, ţuica, horinca, turţul, coniacul, rachiul de drojdie de vin, cel de tescovină şi cel de fructe ar fi fost exceptate de la plata accizelor aferente în situaţia în care ar fi fost produse pentru consumul propriu al gospodăriilor individuale în limita unei cantităţi de cel mult 100 l de produs/gospodărie individuală cu o concentraţie alcoolică de 100% în volum sau în cantitate de 200 l de distilat din fructe la 50 grade.

Propunerea de lege mai reglementa şi cazul deţinătorilor de pomicultură, precizând că aceia care vor produce o cantitate mai mare de 100 l în volum alcoolic de 100%, respectiv 200 l la 50 grade volum alcoolic, depăşind consumul propriu ar fi plătit a zecea parte din acciza standard.

Totodată, persoanele fizice autorizate, cele juridice sau societăţile comerciale de profil ar fi plătit o taxă de accizare de 2,2 lei/l la 50 grade volum.

Iniţiatorii, mai mulţi deputaţi ai PDL şi UDMR, precizau în expunerea de motive că prepararea distilatelor din fructe are „o veche tradiţie în ţara noastră”, adăugând că palinca este una din „cărţile de vizită” ale României şi „unul dintre cei mai buni ambasadori care a trecut de mult graniţele României în posesia diplomaţilor cutreierând toate meridianele lumii”.

Potrivit iniţiatorilor, palinca, alături de alte băuturi tradiţionale româneşti, ‘este în pericol de dispariţie sau pe cale de a deveni doar un produs exclusivist, de lux’.

„Creşterea accizei la palincă, de la 1 septembrie 2013, loveşte în mii de ţărani care îşi produc băutura tradiţională pentru consum propriu şi care, în multe cazuri, trăiesc din asta. (…) Ţăranii sunt nemulţumiţi de creşterea accizei, deoarece reprezintă încă un bir de neînţeles şi care omoară o tradiţie de secole. De cealaltă parte, micii producători acuză Guvernul că le omoară afacerile, forţându-i să se salveze în zona neagră a ilegalităţii”, afirmau aceştia în documentul amintit, informează Agerpres.

Inițiatorii punctau că Ordonanţa 16/2013 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prevede că pentru ţuică şi rachiu din fructe realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu se va datora o acciză de 1.000 euro la un hectolitru de alcool pur.

„Dacă palinca are 50 de grade, se plăteşte 500 de euro pe hectolitru, ceea ce ar însemna că micii producători care fac peste 100 l de palincă să plătească 22 lei la stat pentru fiecare litru. Pentru cei care produc mai puţin, statul se înduplecă şi prevede o acciză redusă în care omul produce sub 50 l. În acest caz se plăteşte 500 de euro la un hectolitru, adică pentru fiecare litru 11 lei”, mai explicau ei.

Raportul de respingere întocmit proiectului de lege de către senatorii din Comisia pentru buget-finanţe a fost respins de plen cu 53 de voturi pentru, 62 de voturi împotrivă şi zece abţineri.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a supus proiectul de lege votului plenului, însă, proiectul legislativ a fost, de asemenea, respins cu 62 de voturi pentru, 64 de voturi împotrivă şi 11 abţineri.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE