Politica agricola post 2020: domeniile spre care vor fi alocati cei mai multi bani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

„Ambitia de mediu a politicii agricole comune este un element-cheie al reformei care va aduce beneficii nu numai pentru fermieri, ci si pentru toti cetatenii europeni care doresc alimente durabile si un viitor mai ecologic.

Clima, biodiversitatea, calitatea apei, sanatatea animalelor si a plantelor sunt doar cateva dintre problemele pe care le-am discutat in vederea asigurarii unei securitati alimentare durabile”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale din Romania si presedinte al Consiliului.

Consiliul a desfasurat un schimb de opinii, in sesiune publica, cu privire la noua arhitectura verde a pachetului de reforma a PAC post-2020, pe baza unui document al presedintiei. Ministrii si-au concentrat interventiile pe conditionalitatea consolidata si standardele conexe, pe schemele ecologice si pe ambitia crescuta in materie de mediu a PAC.

Grupul operativ pentru Africa rurala

Comisia si presedintele Grupului operativ pentru Africa rurala, dl Tom Arnold, au informat Consiliul despre raportul final al grupului operativ publicat la 7 martie. Raportul identifica modalitati de a stimula dezvoltarea economica durabila si favorabila incluziunii in zonele rurale africane.

Ulterior, Consiliul a desfasurat un schimb de opinii cu privire la cele sase recomandari-cheie prezentate in raport, ca parte a pregatirilor pentru viitoarea conferinta ministeriala pentru agricultura, care va fi organizata in comun de Comisia Europeana si Uniunea Africana la 21 iunie 2019, la Roma.

Situatia pietei

Comisia a informat Consiliul cu privire la situatia actuala de pe principalele piete agricole, punand accentul in special pe sectorul zaharului, al fructelor, al produselor lactate, al carnii si al uleiului de masline. Ulterior, ministrii au avut un schimb de opinii cu privire la perspectiva si au schimbat informatii cu privire la situatiile nationale respective.

Alte subiecte de pe ordinea de zi

La pranz, ministrii au discutat cu privire la impactul carnivorelor mari, precum lupii, ursii si mistretii si alte specii asupra agriculturii.

Ministrii au fost informati, de asemenea, cu privire la:

  • actiunile UE impotriva defrisarilor si a degradarii padurilor
  • o declaratie comuna a Republicii Cehe, Poloniei si Slovaciei cu privire la Directiva privind energia din surse regenerabile dupa 2020
  • rezultatele conferintei la nivel inalt privind cercetarea si inovarea in domeniul agricol

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE