Ovina Alba din Masivul Central si Vendeen, rasele de carne pe care mizeaza ciobanii romani pentru export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In contextul scaderii tot mai accentuate a pretului laptelui, ciobanii romani au inceput sa se reorienteze tot mai mult catre rasele de oi de carne, mai ales ca acestea le-ar putea aduce noi piete de desfacere importante in Europa de Vest, mai exact in Franta si Germania. Astfel, Federatia Oierilor de Munte din Romania (FOM) a lansat de curand un proiect national de achizitionare a unor berbeci de reproductie din rasele specializate de carne Vendeen si Alba din Masivul Central, in scopul metisarii cu rasele Turcana si Tigaie din Romania.

„Prin acest proiect ne dorim sa facilitam dezvoltarea si imbunatatirea carcaselor, in vederea deschiderii pentru carnea de miel a pietei din Franta, Germania si a acoperirii deficitului din acest sector de pe piata Europei de Vest. Numai Franta de exemplu are un deficit de productie de 40%. Cel mai important aspect este ca aceste rase au un spirit gregar, esential pentru zona de munte. Pe langa acest aspect, sunt mult mai rezistente decat alte rase de carne perfectionate. Au picioare puternice si sunt capabile sa reziste la intemperii, variatii de temperatura. Dorim sa facem doua ferme pilot, una pe rasa Alba si cealalta pe Vendeen, sa aducem 150 de oi cu berbecii aferenti, sa vedem cum se adapteaza conditiilor de la noi. Trebuie sa spargem putin monopolul arabilor in acest sector. In prezent, avem niste preturi foarte mici, care ne baga in faliment. Acum, pretul de productie la miel, in zona montana, e de 9 lei, si se vinde cu 5-6 lei”, ne-a declarat Eugen Gontea, presedintele FOM.

Rasele Alba din Masivul Central (Blanche du Massif Central) si Vendéen sunt doua dintre cele mai bine adaptate rase la cresterea oilor pentru carne in Romania. Printre cele mai importante calitatile ale lor sunt cele maternale, rezistenta la boli (tremblante si FCO), precum si capacitatea de a se deplasa pe distante mari, datorita picioarelor puternice.

Cele doua rase se bucura si de o prolificitate ridicata de circa 1,6 pana la 1,7 miei pe oaie fatata, precum si de o crestere rapida a mieilor, aproape 350 gr/zi (intre 30 si 70 zile). In ceea ce priveste greutatea unui miel la 30 zile, la rasa Alba se atinge 11,5 kg (Blanc), iar la Vendéen 10,8 kg. Totodata, durata pentru greutatea de 39 kg in viu este de 110 zile (Alba) si 115 zile (Vendéen).

48%, randament carcasa pentru rasa Alba

Originara din marea regiune din Sudul Masivului Central, rasa Alba a fost folosita dintotdeauna in regiuni cu clima variata (in munti, pe platouri de altitudine, dar si pe campii). Selectarea rasei a inceput in anii 1900, avand ca scop majorarea gabaritului oilor si ameliorarea productiei de lapte, conservand in acelasi timp caracterul rustic al animalelor. Performantele obtinute in mod progresiv de catre rasa Blanche du Massif Central au permis dezvoltarea utilizarii sale, pentru ca in final sa populeze intregul Masiv Central. Rasa Alba este astazi prima rasa ovina de carne prezenta in Franta, efectivul actual fiind estimat la peste 250 000 de oi.

alba masivul central 2

Datorita programelor de ameliorare, in prezent efectivele din rasa Alba au urmatoarele rezultate pentru mieii de rasa pura taiati la 38 kg in viu: randament carcasa – 47.5 %, greutatea carcasei – 18 kg si o conformatie de 75 % pentru clasa R3.

Lana fina si deasa, apreciata de industrie

In ceea ce priveste standardul rasei Albe din Masivul Central, oile au o lana alba, fina si deasa, extrem de apreciata de catre industrie, deoarece nu este groasa. Capul este fin, putin coroiat, cu urechi fine, largi si drepte. Nici masculii nici femelele nu au cornuri. Oaia are un format mediu si un aspect bondoc si indesat. Greutatea medie a adultilor este de 80 kg pentru oi si de 130-140 kg pentru berbeci.

Prolificitatea rasei Albe din Masivul Central este situata intre 1,5 si 1,6 miei nascuti pe fatare, in monta naturala. Capacitatea de desezonare a oii Blanche du Massif Central ii permit sa fie condusa in sistem de reproducere accelerata si astfel sa atinga productivitati numerice de aproape 2 miei nascuti pe oaie si pe an. Sistemele de reproducere cele mai folosite sunt: un ritm accelerat de 3 fatari in doi ani, (valorizarea desezonarii oilor) sau o fatare pe an, primavara sau toamna (pentru a valoriza perioadele comerciale favorabile).

Din punct de vedere al performantelor, oile din rasa Alba din Masivul Central suporta bine clima dificila, zapada si frigul iarna, seceta si caldura vara, avand aptitudini bune de mers. Turmele sunt adaptate la crescatorie in cladire in timpul perioadei de iarna, cand clima necesita acest lucru, fara boli respiratorii. De asemenea, exemplarele sunt desezonate sexual, ceea ce ofera capacitatea de producere a mieilor tot timpul anului.

Rasa de oi Vendeen

Rasa Vendeen se foloseste frecvent pentru producerea de berbeci terminali de carne, acestia fiind ulterior folositi pentru incrutisarea cu alte rase de oi nespecializate. Mieii astfel obtinuti, la circa 14-15 saptamani, au carcase de pana la 20 kg de carne, calitate superioara, din clasele E, U si R.

Vendéen

Si pentru rasa Vendeen, viteza de crestere este una buna, exemplarele ajungand la o greutate de 40 kg in circa 120 zile. In ceea ce priveste greutatea corporala, berbecii ating 110-130 kg, oile intre 70-80 kg, iar mieii la fatare aproximativ 4-6 kg.

Din punct de vedere al prolificitatii si rasa Vendeen are rezultate bune in monta naturala, oile avand o medie de 1,78 miei nascuti pe fatare. Datorita temperamentului docil, oile pot fi crescute in turme mari, de circa 260 de capete.

Pretul unui berbec de 15-18 luni din aceste rase incepe de la 700 de euro, iar pentru oile de 5-6 luni costul de achizitionare porneste de la 220 de euro. Pretul include si actiunile sanitare la nivel european (vaccinare FCO, dezinsectie, absenta Pedigreul tremblante si brucelozei), cat si consilierea tehnica franceza la fata locului odata cu sosirea animalelor in Romania (gestionarea geneticii, furajare, actiuni sanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE