Ordonanta de urgenta privind amnistia fiscala, publicata in Monitorul Oficial

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In Monitorul Oficial nr. 0785 din 21 octombrie 2015 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 44 din 14 octombrie 2015 privind acordarea unor facilitati fiscale.

Actul normativ se adreseaza tuturor contribuabililor persoane juridice sau persoane fizice ce inregistreaza impozite si taxe datorate la bugetul general consolidat restante la data de 30 septembrie 2015 ce pot beneficia de anularea penalizarilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere daca achita impozitele scadente pana la data de 31 martie 2016.

Achitarea poate fi inteleasa si prin orice alt mod legal de stingere a obligatiilor prevazut in legislatia fiscala.

 • Pana cand poate fi depusa cererea de anulare?

Cererea de anulare poate fi depusa pana la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Depunerea ulterioara acestui termen este considerata tardiva, iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilitati.

 • Care sunt conditiile principale pentru a beneficia de amnistie?

Un contribuabil poate beneficia de amnistie daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

  • toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting pana la data de 31 martie 2016;
  • diferenta de dobanda de intarziere in cota de 45,8% se stinge pana la data de 30 iunie 2016;
  • toate impozitele si taxele cu scadenta in perioada 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza facandu-se inclusiv la data depunerii cererii;
  • contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaratiile fiscale;
  • contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii pana la data de 30 iunie 2016.
 • Ce se intampla cu contribuabilii ce au esalonari la plata aferente unor obligatii restante deja aprobate?

 Contribuabilii ce beneficiaza de esalonare la plata la data de 30 septembrie 2015 in conditiile OUG nr. 29/2011 pot beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanzi daca indeplinesc conditiile prevazute de prezentul act normativ, respectiv conditiile corelative de esalonare a obligatiilor.

Acesti contribuabili pot beneficia in continuare de mentinerea esalonarii.

 • Ce prevederi exista privind impozitele locale?

Consiliile locale pot adopta astfel de proceduri de amnistie fiscala. Adoptarea procedurii este la latitudinea acestora. In cazul in care consiliul local decide aplicarea unei amnistii fiscale, se anuleaza o cota de 73,3% din majorarile de intarziere datorate pentru neplata la scadenta a impozitelor pentru bugetul local.

 • Ce se intampla daca exista o inspectie fiscala in desfasurare?

 Contribuabilii supusi inspectiei fiscale desfasurate dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante, ocazie cu care se constata diferente fata de declaratiile depuse deja de acestia, beneficiaza de o masura de ajutor.

 In acest sens, in termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, acestia pot depune declaratii rectificative.

„Trebuie retinut ca prin obligatii restante la data de 30 septembrie 2015 se intelege: obligatii de plata scadente pana la data de 30 septembrie 2015; diferente ale debitelor principale si accesorii stabilite in urma inspectiei fiscale, comunicate pana la data de 30 septembrie 2015; orice alte obligatii identificate prin titluri executorii emise potrivit legii, aflate in evidenta organului fiscal la data de 30 septembrie 2015. Nu sunt considerate obligatii de plata restante obligatiile pentru care s-au acordat inlesniri la plata existente la data de 30 septembrie 2015, obligatii stabilite in acte administrative fiscale ce se afla suspendate potrivit legii”, arata cosultantul fiscal Adrian Benta.

In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ se adopta procedura efectiva de punere in aplicare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE