Oportunitate pentru micii fermieri. 60.000 de tone de mere vor fi valorificate pe o piata locala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vicepresedintele Asociatiei Pomicultorilor “Maramures”, Vasile Vele sustine ca peste 60.000 de tone de mere ce provin din livezile micilor fermieri din judetul Maramures urmeaza sa fie valorificate pe piata locala in urmatoarele trei luni, noteaza Agerpres.

„Intreaga cantitate de mere – peste 60.000 de tone – urmeaza a fi valorificata pe piata locala, in magazinele de legume-fructe, pe piata organizata prin targuri sustinute de producatori si pe piata libera. In luna decembrie (2018), magazinele de legume-fructe din municipiul Baia Mare, dar si din alte orase din judet au crescut, saptamanal comenzile, incat am fost determinati sa nu mai oferim merele spre vanzare spre alte magazine din judetele Timis, Arad si Olt. Cererea e destul de mare si intentia noastra e sa asiguram merele necesare pentru piata locala. Un kilogram de mere se vinde cu 1,5- 2 lei, insa in cazul comenzilor insemnate mergem pe un pret de 1,5 lei/kg”, a spus Vasile Vele.

Asociatia va cumpara mere si de la producatorii individuali

In cazul solicitarilor mai mari, asociatia ia in calcul sa apeleze si la producatorii individuali, care detin acasa mere din recolta toamnei trecute.

„Suntem pregatiti sa solicitam sprijinul taranilor detinatori de livezi, persoane care au acasa, in beciuri cantitati multumitoare de mere. Acestia, frecvent, isi valorifica merele pe piata libera si, cred ca ar fi dispusi sa vanda direct de acasa o cantitate apreciabila de mere”, a precizat Vasile Vele.

Capacitatea de productiei a fermierilor din cadrul asociatiei

Conform reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, fermierii asociatiei detin aproape 11.000 de hectare de livezi cultivate cu diverse soiuri de mar, soiul de mar ionatan predominand in judet.

De asemenea, mici producatori individuali mai detin aproximativ 4.500 de ha de livezi.

Initiativa Asociatiei Pomicultorilor „Maramures” vine ca o replica la practicile comerciale ale vanzatorilor din piete, care aduc mere din judetul Satu Mare care nu sunt de provenienta romaneasca, fiind importate din Ungaria.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE