OIV: productia de vin a Romaniei a inregistrat scaderi in 2020. Care au fost principalele cauze?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Productia de vin a Romaniei a inregistrat o scadere de 7% in 2020, comparativ cu anul precedent, totalizand aproximativ 3,6 milioane de hectolitri. La nivel global, productia totala de vin se va mentine sub media ultimilor 5 ani, arata datele emise de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV). 

„Tari precum Romania (3,6 milioane hectolitri) si Grecia (2 milioane hectolitri) au inregistrat o evolutie negativa atat in raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cat si cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”, precizeaza OIV.

La nivel global, OIV estimeaza ca productia de vin va ramane sub media din ultimii cinci ani, afectata de volumele reduse din America de Sud si Uniunea Europeana. Astfel, productia mondiala de vin se va situa in 2020 intre 253,9 si 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri.

Conform acestor precizari, 2020 a fost al doilea an consecutiv in care productia mondiala de vin a fost sub media multianuala, dupa ce in 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

„Aceasta nu trebuie considerata in mod necesar ca o veste negativa pentru sectorul vinului, avand in vedere contextul actual, unde tensiunile geopolitice, schimbarile climatice si pandemia de COVID-19 genereaza un nivel ridicat de volatilitate si incertitudine pe piata globala a vinului”, a informat OIV intr-un comunicat de presa.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE