Oierii s-au intalnit cu reprezentantii ANSVSA pentru a discuta despre promovarea exporturilor

Facebook
Twitter

O echipa de specialisti din cadrul ANSVSA, condusa de presedintele dr. Radu Roatis Chetan, s-a intalnit la sediul Autoritatii cu principalii reprezentanti ai crescatorilor si exportatorilor de ovine si caprine din Romania. Printre temele abordate s-au numarat:

  • strategia in domeniul sanatatii ovinelor si caprinelor, prin stabilirea actiunilor obligatorii in cadrul Programului National Strategic, in scopul imbunatatirii statusului de sanatate a animalelor si implicit al produselor obtinute de la acestea;
  • programul de crestere a rezistentei berbecilor la scrapie;
  • promovarea exporturilor de ovine vii cu tarile terte prin asigurarea standardelor de sanatate a animalelor;
  • identificarea de noi piete pentru exportul cu animale vii;

Principala problema ridica de mediul asociativ a fost legata de existenta unei piete negre a intermediarilor de animale care creeaza atat prejudicii financiare cat si de imagine crescatorilor si exportatorilor romani. In acest sens, presedintele ANSVSA a propus realizarea in cadrul asociatiilor a unor cursuri pentru certificarea personalului care poate realiza intermedierea dintre crescatori si exportatori. Totodata, a fost agreata solicitatea sprijinului organelor abilitate pentru o verificare mai intensa a transporturilor de animale ce urmeaza sa ia calea exportului, dar si a controlului circulatiei pe drumurile publice cu animale vii.

Pe de alta parte, s-a stabilit ca asociatiile de crescatori sa trimita puncte de vedere catre ANSVSA privind posibilitatea regandirii cotelor de animale sacrificate in abatoarele de capacitate mica. De asemenea, reprezentantii oierilor si-au luat angajamentul de a mari semnificativ numarul de exploatatii ce deruleaza programul de crestere a rezistentei ovinelor la scrapie.

Propunerile de solutionare ale probematicilor dezbatute in acest cadru vor fi discutate la inceputul lunii noiembrie, cu ocazia unei noi intalniri, cand va fi definitivat si Programul National Strategic pentru anul 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE