Export de animale vii

OIE: Romania, declarat stat liber de bruceloza bovina. Ce implica acest lucru?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) a declarat Romania stat liber de bruceloza bovina, in baza notificarii inaintate de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, informeaza ANSVSA.

Bruceloza bovina reprezinta o boala infectocontagioasa, care afecteaza majoritar organele genitale si se manifesta in principal prin avorturi si tulburari de reproductie. Bruceloza bovina are o foarte mare importanta economica, pentru ca pierderile pe care le cauzeaza pot fi foarte mari, prin avorturi, morbiditate perinatala, diminuarea productiilor, valorificari neeconomice ale productiilor, cheltuieli legate de asanare si supraveghere, etc. Ultimul focar de boala a fost lichidat in anul 1969, iar supravegherea, prevenirea si controlul se fac in conformitate cu Ordinul presedintelui ANSVSA nr.35/2016, se mentioneaza in comunicat.

“Pe langa aspectele zootehnice, deosebit de mare este si importanta sanitara a bolii, fiind vorba de una dintre cele mai temute zoonoze si, in acelasi timp, una dintre cele mai periculoase boli profesionale. Cel mai frecvent, medicii veterinari contracteaza aceasta boala cu ocazia diagnosticului de gestatie, a rezolvarii fatarilor distocice si a tratamentului endometritelor”, precizeaza reprezentantii autoritatii.

Acestia subliniaza ca pentru tarile indemne, asa cum este si Romania, de cea mai mare importanta este pastrarea acestui statut, in special prin supravegherea stricta a importurilor de animale si a statusului efectivelor proprii.

ANSVSA semnaleaza ca, in urma colaborarii intre serviciile veterinare si fermieri, Romania este libera de febra aftoasa, pesta bovina, bruceloza bovina, bruceloza ovina si caprina.

De asemenea, Romania este clasificata conform Deciziei 2007/453/CE, cu amendamentele ulterioare, ca tara cu risc neglijabil pentru encefalopatie spongiforma bovina (ESB).

In acelasi timp, Serviciul de Inspectii pentru sanatatea plantelor si animalelor, din cadrul Ministerului Agriculturii din Statele Unite ale Americii a recunoscut oficial statutul indemn al Romaniei pentru Gripa Aviara inalt Patogena si pentru Boala de Newcastle.

“Ca urmare a faptului ca Romania a fost recunoscuta pe plan mondial, ca fiind libera de mai multe boli in ultima perioada, a fost creata o mare oportunitate pentru crescatorii de animale domestice si de pasari, care vor putea derula operatiuni de export animale vii catre tari terte la costuri mult mai scazute si in perioade de timp mai reduse”, se mai mentioneaza in comunicat

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE