O tara a decis sa taxeze suplimentar producatorii agricoli. Ce efecte va avea masura?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Produsele agricole vandute in mod individual de producatorii agricoli vor fi supuse unei taxe de 10%, in Cuba. Atat micii producatori cat si fermierii vor fi afectati de aceasta masura, noteaza AFP.

Acest impozit va intra in vigoare luni si se aplica persoanelor fizice si intreprinderilor care comercializeaza produse agricole cu amanuntul, potrivit decretului publicat sambata in Monitorul Oficial.

Citeste si: UE interzice partial o serie de medicamente veterinare: “Pot fi folosite doar in cazuri exceptionale”

Masura risca sa provoace o noua crestere a preturilor intr-o tara in care inflatia a depasit deja 70% in 2021, potrivit economistului cubanez Pedro Monreal.

“Doua efecte probabile: preturi mai mari la alimente si cresterea inegalitatii”, a scris Pedro Monreal pe Twitter. “Impactul va fi resimtit in cea mai mare parte de gospodariile cu venituri mai mici care cheltuiesc un procent relativ mai mare din venit pe alimente”, a prezis el.

O reforma monetara realizata in 2021 de guvernul insulei comuniste a dus la o crestere semnificativa a preturilor bunurilor si serviciilor.

Efectele acestei reforme au fost unul dintre factorii care au declansat manifestatiile istorice de la 11 iulie 2021, cand oamenii au iesit in strada strigand “Ne este foame!” si “Libertate!” in peste 50 de orase din Cuba.

Populatia se confrunta cu o penurie de alimente si medicamente, intr-o tara care importa 80% din produsele alimentare, dar care si-a redus achizitiile din strainatate din cauza lipsei de valuta, a dificultatilor logistice legate de pandemie si a inaspririi embargoului economic american.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE