O tanara de 27 de ani detine cea mai mare cultura de kale din Romania. Cum se cultiva „regina verdeturilor” si ce profituri poate aduce

Facebook
Twitter

Alina Stancu, o tanara in varsta de 27 ani, si-a luat inima-n dinti si a infiintat in 2014, cea mai mare cultura de kale din Romania, pe o suprafata de 5.000 de mp, chiar daca nu beneficia de o piata de desfacere prea mare. Mai mult decat atat, dorinta de a dezvolta o afacere de succes in domenul agriculturii a facut-o pe Alina sa acceseze si fonduri europene neramburabile in valoare de 12.000 de euro.

Primii pasi in domeniul agriculturii au fost facuti de Alina Stancu in 2011, atunci cand a luat cateva hectare in arenda de la bunicul ei, in comuna Garbovi, judetul Ialomita. Cultiva legume obisnuite. Pana in anul 2013, atunci cand nu a mai fost multumita de productie si a simtit ca e nevoie de o schimbare.

„Povestea a inceput foarte frumos, la un curs sustinut de Peter Barta, actualul meu partener de business. Ii povesteam ca imi doresc sa cultiv si altceva, nu doar legume obisnuite. Atunci, el mi-a zis de ce nu cultivi kale? Mi-a povestit de proprietatile miraculoase ale acestei plante si intr-adevar mi-a dat de gandit. M-am interesat apoi pe diverse site-uri si asa am luat hotararea sa o cultivam. Sigur ca toata lumea s-a uitat mirata la mine si m-a intrebat de ce vreau sa cultiv o „iarba verde” avand in vedere ca nu e cunoscuta si ceruta pe piata din Romania. Peter mi-a spus sa incercam. Ceea ce am si facut. In ziua de Craciun, in 2013 am pus primele rasaduri, vreo 10”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Alina Stancu, co-fondatorul fermei „Kale Romania”.

Daca la inceput a infiintat cultura de kale pe o suprafata de 5.000 de mp, din cauza cererii reduse, Alina Stancu a luat decizia pentru anul 2015 sa o micsoreze la o suprafata de 2.000 de mp. „In prezent avem kale pe o suprafata de 2.000 de mp, insa din acest an va pot spune ca cererea s-a marit si ca intentionam sa revenim la suprafata pe care am avut-o initial”, spune Alina Stancu.

In urma cu patru ani, Alina Stancu a reusit sa acceseze si fonduri europene nerambursabile, in valoare de 12.000 de euro, prin Submasura 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Investitia viza initial o cultura de pepeni, insa tanara a hotarat ca va avea mult mai succes cu o cultura de kale.

„In 2011 am accesat fondurile europene. Va spun sincer ca nu mai aveam nici speranta ca se va aproba proiectul, asta deoarece trecuse deja un an de la depunerea documentelor. Banii au fost folositi pentru achizitionarea terenului”, declara Alina Stancu.

Varza kale se planteaza pe randuri, la o distanta de circa 20 cm intre plante si de 50 cm intre randuri, fiind indicat sa fie cultivata la inceputul primaverii, atunci cand temperaturile nu depasesc 23-24 de grade Celsius.

„Primavara este cea mai buna perioada de infiintare a unei astfel de culturi. Are nevoie de aproximativ 3 luni pentru a se dezvolta. Se poate cultiva in sistem protejat, cat si in camp. Cultura de kale este pretentioasa, in sensul ca in fiecare zi trebuie ingrijita, pana cand ajunge la consumator”, spune Alina Stancu.

„Infiintarea unei culturi de kale, te costa sub 10 mii de euro, desigur terenul nu este inclus” potrivit declaratiilor sale. „Dureaza ceva timp pana cand iti amortizezi investitia, ca aproape in orice afacere la inceput. Pentru 2015, estimam vanzari de peste 15 mii de euro.”, mai spune Alina Stancu.

E mandra sa spuna ca acum kalele ei se pot gasi in numeroase restaurante si lanturi de magazine cu care colaboreaza si ca multe dintre persoanele publice din Romania au incercat si au fost incantate de acest produs.

„Pentru persoanele fizice care vor sa achizitioneze direct de la noi, le recomand sa acceseze pagina noastra Kale Romania si sa completeze formularul de comanda”, adauga tanara fermiera, Alina Stancu.

Cel mai bun sol pentru varza Kale este cel bogat, bine drenat, cu un pH intre 5.5 si 6.8. Se recomanda plantarea legumei intr-o zona umbroasa, insa inainte de aceasta operatiune este bine sa fie asternut si un strat de compost pe sol.

Pentru a-si dezvolta afacerea, Alina Stancu s-a decis sa aplice din nou pentru un program prin fonduri europene, care o vor ajuta sa construiasca o sera, precum si sa achiztioneze utilaje specifice unei linii de procesare si ambalare pentru sucuri si salate. „Avem multe in plan, insa toate necesita rabdare. Totul este sa nu renunti, sa stii incotro te indrepti si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a reusi”, mai spune Alina Stancu.

Avand in vedere ca un kilogram de kale se vinde cu preturi cuprinse intre  15 – 50  de lei, iar un hectar poate oferi o productie medie de 6 – 10 tone, venitul pe care il poate obtine un fermier la aceasta cultura poate ajunge la 20.000 de euro pe hectar.

Cultura de kale, chiar daca nu are probleme cu bolile, este predispusa la multi daunatori. In general, varza kale poate fi atacata de daunatorii specifici ai verzei precum afidele, omide, larve sau fluturele alb al verzei.

„Trebuie irigata in fiecare zi, are nevoie de foarte multa apa. Trebuie sa te uiti si la planta. Impotriva daunatorilor, daca este cauzul, o stropim cu o serie de substante naturale, pe baza de ardei iute de exemplu”, explica Alina Stancu.

Varza kale sau cum mai este ea denumita – „regina verdeturilor” – face parte din familia verzei si este cunoscuta inca din antichitate datorita proprietatilor sale miraculoase: continutului mare de vitamine, minerale si antioxidanti ajuta la vindecarea unor afectiuni precum cancerul de colon, de prostata si nu numai; protejeaza impotriva tumorilor, sclerozei si incetineste procesul de imbatranire a creierului.

Studiile au aratat ca leguma kale creste imunitatea organismului, diminueaza nivelul de colesterol si de zahar din sange, trateaza bolile cardiovasculare si ajuta in curele de slabire. Daca va intrebati ce puteti pregati din kale, e simplu. Aproape orice. De la salate si sucuri delicioase simple sau combinate cu alte ingrediente pana la paste, pizza sau chiar placinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE