Chiar daca avea o firma de transporturi impreuna cu sotul ei, o tanara din Constanta s-a hotarat intr-o zi sa renunte la munca de birou, cu gandul de a-si infiinta propria ferma agricola. Dupa cativa ani de munca, visul tinerei a devenit realitate, iar in prezent lucreaza alaturi de familia ei o suprafata de 12 hectare, pe care cultiva legume, capsuni, precum si cereale pentru animalele proprii. In ceea ce priveste valorificarea, tanara reuseste deja sa isi vanda o parte din marfa in supermarketuri, precum si la diverse targuri de profil.

„Ideea acestei ferme a pornit acum patru ani, dupa ce am fost nevoita sa am grija foarte mare la ceea ce mananc, din cauza unei boli. M-am gandit ca singurul mod in care pot sa-mi controlez mancarea este sa mi-o fac singura. Asa am cumparat un teren care era cultivat cu porumb si am transformat locul. Apoi, odata cu primele produse realizate, prietenii pur si simplu m-au impins cu ele pe piata. Un prieten m-a sunat la un moment dat sa-mi spuna ca peste o saptamana am targ, am taraba, ca sa fiu acolo. Am fost siderata. M-am dus cu 200 de borcane de zacusca si le-am dat in 2 zile. Asa am vazut cererea care exista, mai ales de produse naturale”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudia Burcea, proprietara exploatatiei agricole „Ferma La Maci”, din comuna Ciocarlia, judetul Constanta.

Din cele 12 hectare cultivate, circa 1 hectar este dedicat legumelor, iar 6.000 mp sunt rezervate plantatiei de capsuni. Pe restul suprafetei sunt cultivate cereale pentru animalele din gospodarie.

„La legume, eu nu imi aleg soiurile sau semintele pe criteriul productivitatii, ci pe baza gustului. Cultiv doar legumele care imi sunt necesare pentru procesare. De exemplu, la rosii am doar prunisoara, soiul Rio Grande. Pe o suprafata mai mica am tomate Raluca, deoarece imi plac foarte mult gustul lor. Mai am si ardei gras rosu, vanata, gogosar, spranghel etc. Am incercat si semintele romanesti, insa am fost dezamagita. Rezistenta lor la boli e foarte redusa, coacerea e neuniforma. Am avut pierderi foarte mari, mai ales ca dorinta mea e sa nu stropesc, sa lucrez cat mai natural”, ne-a mai spus Claudia Burcea.

Desi initial a avut o cultura clasica de capsuni, pe o suprafata de 2 hectare, tanara din Constanta a decis, alaturi de sotul ei, sa infiinteze din acest an o plantatie de capsuni cu tehnologia hidroponic (suspendata), ceea ce le permite fermierilor sa culeaga roade aproape tot timpul anului. Investitia in aceasta cultura, care se desfasoara pe o suprafata de 6.000 mp, a fost de circa 35.000 euro.

„Chiar daca nu suntem de profesie agronomi, ne-am dorit mult sa aducem tehnologii cat mai noi si sa fim deschisi cu ultimele noutati din domeniu. In ceea ce priveste hidroponicul, pot spune ca la inceput am fost sceptica, deoarece o caracterizam ca fiind artificiala, chimica. Insa, dupa o vizita in Anglia, care lucra circa 80 de hectare pe hidroponic, capsun si zmeur, mi-am schimbat perceptia. Sunt crescute in substrat organic, in nuca de cocos, ceea ce iti permite ca fermier sa isi realizezi conversia la cultura ecologica chiar din primul an”, ne-a explicat Claudia Burcea.

Soiul de capsun cultivat de tanara din Constanta este „Albion”, media „realista” de productie fiind undeva in jurul a 10-15 tone la hectar, in regimul unei culturi cat mai naturale. „Sunt puse la o inaltime de circa 1,20 m, se lucreaza mult mai usor, pot spune chiar ca am redus cu 30% cheltuiala cu forta de munca. Fiind de asemenea la inaltime, nu am nicio problema cu iarba care creste dedesubt, am exclus asadar erbicidele”, ne-a mai spus cultivatoarea.

Claudia Burcea, impreuna cu familie ei, realizeaza dulceturi, nectaruri, zacusca, precum si sosuri, acestea fiind comercializate in principal la targurile de produse traditionale. De curand insa, capsunele cultivate de tanara din Constanta au ajuns sa se vanda si intr-un hipermarket.

„Nu am avut nicio problema in a incepe colaborarea cu hipermarketul Auchan. Nu inteleg pe cei care se plang. Problema cred ca apare cand trebuie sa te fiscalizezi, multi se feresc de asta. Eu zic ca e de bun-simt sa fim fiscalizati. La inceputul verii, cineva de la magazin vine si verifica pe teren daca ce ne-am angajat sa pe predam chiar produc. Colaborarea am initiat-o noi, am fost la biroul clienti intr-o zi, le-am spus ca suntem ferma, si am fost sunati ulterior de cineva de la achizitii. Nu am avut relatii, nu ni s-a pretins nimic. Suntem intr-o zona de confort in ceea ce priveste profitul. Oricum, firma noastra de transporturi merge in continuare, se ocupa sotul meu de ea. Am simtit insa nevoia sa ma rup complet de acea lume. Nu regret nicio secunda schimbarea”, ne-a mai spus Claudia Burcea.

Planul producatoarei din Constanta este sa isi vanda de anul viitor produsele in cadrul bacaniilor si sa-si cumpere o serie de utilaje prin care sa isi majoreze cantitatea de legume procesate pe zi.

Preturile produselor comercializate de tanara incep de la 7 lei, in cazul dulcetii de ardei iute (200 grame) si ajung pana la 15 lei pentru un borcan de 720 grame de aperitiv de vinete, gogosari, masline, ustoroi. De asemenea, dulceata de caise si visine se vinde la pretul de 12 lei (380 grame), iar cea de nuci verzi la pretul de 18 lei.

Share on Facebook