sofran

O cooperativa din Gorj se pregateste de venituri de 8.000 de euro la kilogram din cultivarea sofranului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In comuna gorjeana Bustuchin a luat fiinta de curand prima cooperativa agricola in cadrul careia o parte din membrii fondatori sunt si cetateni straini, mai exact din Madrid si Barcelona. Membrii cooperativei intentioneaza sa cultive sofran.

Fermierii care s-au asociat intentioneaza sa planteze in prima faza sofran, un condiment care le-ar putea aduce venituri de aproape 8.000 de euro la kilogram, daca isi vor vinde recolta in tarile din Uniunea Europeana, scrie Pandurul.ro.

Primarul localitatii, Ion Ciocea, afirma ca in aceasta saptamana este asteptat la Bustuchin presedintele cooperativei Agricole „Valea Amaradiei – Catalunia”, care le va da celor 26 de membri ai asociatiei primele instructiuni asupra modului in care se cultiva sofranul.

„Am infiintat juridic cooperativa, a dat Dumnezeu, acum astept spaniolul care este de 25 de ani presedintele unei cooperative in Catalunia sa vina sa plantam sofran, pentru ca asa se pune, in a doua jumatate a lunii august. Doreste sa vina dumnealui sa stea langa oameni pana plantam, sa vedem daca pamantul si clima se pliaza la asemenea planta. Sunt deja patru spanioli membri fondatori in aceasta cooperativa, Cooperativa Agricola Valea Amaradiei-Catalunia. Sunt 26 de membri fondatori din Bustuchin, Rosia de Amaradia, Hurezani, sunt 26 impreuna cu patru spanioli din Madrid, Barcelona”, a declarat primarul Ion Ciocea, potrivit sursei citate.

De asemenea, primarul localitatii sustine ca sofranul poate fi vandut in tarile europene si cu circa 8.000 de euro kilogramul.

„Daca ar fi sa mearga, pana in noiembrie se culege si dupa aia sa vedem, daca va da roade pamantul si clima atunci vom fi fericiti, pentru ca este 8.000 de euro kilogramul, asa se vinde. Este o floare, sa nu credeti ca intra putin la un kilogram. Ceea ce stiu de la ei din Spania ca o familie acolo, daca planteaza 20-30 de ari de sofran, este suficient sa traiasca foarte bine. Cooperativa se bazeaza pe asigurarea desfacerii acestor produse, de mure, afine, zmeura, ce vom cultiva”, a mai spus primarul localitatii Bustuchin.

Mai mult decat atat, Ion Ciocea afirma ca fermierii interesati sa se asocieze sunt bineveniti in cadrul cooperativei, in toamna fiind asteptata si o vizita a ministrului Agriculturii din Catalunia.

„Nu iti trebuie pamant mult, toti cei care vor dori sa se asocieze o pot face, cooperativa are un sediu in Bustuchin. In octombrie vine ministrul agriculturii din Catalunia cu presedintele Federatiei Cooperativelor din Spania”, a mai spus primarul.

De origine mediteraneana, sofranul este o planta din care se extrage cel mai scump condiment din lume, din acesta fiind realizate uleiuri aromatice sau alte produse din domeniul alimentar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE