NUCILE de SĂPUN: alternativa BIO la DETERGENT

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nucile de săpun sunt fructele arborelui numit Sapindus Mukorossi, originar din India, Nepal şi China. Arborele Sapindus Mukorossi poate ajunge până la 20 de metri înălțime, rodeşte  după vârsta de nouă ani și trăieşte până la 90 de ani. 

Nucile de săpun au o substanţă numită saponină care acţionează ca un detergent natural și care se eliberează în contact cu apa caldă. Rezultatul este asemănător detergenţilor de pe piaţă, dar avantajul este că nucile de săpun nu conţin niciun fel de substanţe chimice, sunt antialergenice şi antibacteriene.

Nucile de săpun reprezintă soluţia perfectă pentru persoanele care au pielea alergică şi chiar pentru copii. În timpul coacerii, din primăvară până în toamnă, nucile de săpun îşi schimbă culoarea din galben, în maro-roşiatic. Nu tot fructul conţine substanţa cu proprietăţi de curăţare, ci doar cojile arborelui Sapindus Mukorossi, uscate la soare.

Datorită conținutului lor ridicat în saponina, nucile de săpun sau nucile de spălat se folosesc ca detergent și sunt o alternativă ecologică și 100% naturală la detergenții chimici. Pentru spalărea rufelor cu mașina de spălat: săculețul de pânză în care au fost puse 4-5 nuci se pune în mașina de spălat împreună cu rufele. Nucile se pot utiliza de încă 2 ori dacă se spală la temperaturi de până la 60 grade Celsius, deoarece nu este eliminată toată saponina din coajă la o singură spălare. De asemenea, nucile de săpun pot fi fierte în apă și cu lichidul obținut pot fi spălate vasele, podelele, fructele și legumele, animalele de companie.

Arborele de săpun – Sapindus Mukorossiarborele-de-sapun

Sapindus mukorossi sau arborele de săpun este o specie de copaci din familia Sapindaceae. Este unul dintre cei mai importanți arbori din zona tropicală și sub-tropicală a Asiei și crește în zone cu altitudine între 200 si 1500m. Copacii ajung la o înălțime de 20m și înfloresc în timpul verii, fructele apar în iulie-august și sunt coapte în noiembrie-decembrie. Fructele sunt rotunde și au diametrul de 1.5-2.5cm. Ele sunt lăsate să se usuce si sâmburele din interior este scos.

Nucile de săpun nu poluează, sunt ecologice hipoalergenice și biodegradabile

Nucile de săpun sunt foarte bune pentru rufele colorate care nu se vor mai decolora de la detergenții chimici. Pentru rufele albe este indicată folosirea bicarbonatului de sodiu ca înălbitor. Nucile de săpun nu sunt la fel de eficiente în scoaterea petelor precum un detergent obișnuit. Pentru a se apropia de performanțele chimicalelor prezente în detergenții clasici, se pot folosi înălbitori ecologici bazați pe peroxid de hidrogen care la spălare este separat din nou la 50 grade Celsius și se descompune în apă și oxigen activ.

Nucile de săpun sunt economice, ușor de utilizat, hipoalergenice și biodegradabile. De asemenea, nucile de săpun nu poluează, au proprietăți antibacteriene, prelungesc perioada de viață a mașinilor de spălat, sunt potrivite pentru orice tip de țesături și elimină necesitatea folosirii unui balsam de rufe.

Semințele arborelui Sapindus Mukorossi ajută doar la înmulțirea speciei, dar, în anumite zone, din ele se fac şi un fel de bijuterii. Tot din nucile de săpun se produce șampon pentru animale de companie, gel de duş, soluţie de curăţat parchetul sau detergent de vase.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE