Noutati despre sistemul national antigrindina. Etapa din 2023, supusa aprobarii

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat un proiect ce contine aplicarea unei noi etape privind Sistemul National Antigrindina. Suma necesara aplicarii este de 27 de milioane de lei credite bugetare si 86,65 milioane de lei credite de angajament.

Conform unui comunicat al MADR, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor este institutia initiatoare a actului normativ si se afla in subordinea ministerului.

„Programul de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor se afla in etapa a XXIII-a, implementarea acestuia continuandu-se pana la crearea in Romania a unui Sistem national coerent, in masura sa asigure protectia populatiei si a economiei la efectele si pagubele provocate de caderile de grindina si a secetei severe”, se mentioneaza in comunicat.

Citeste si: APIA, noutati despre o plata importanta pentru fermieri

Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe masura implementarii Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit legii, obiectivele si fondurile ce urmeaza a fi alocate pentru realizarea acestora se stabilesc anual prin hotarari ale Guvernului, de la bugetul de stat.

In cadrul etapei din 2023 a Programului sunt prevazute a se realiza la Centrul Zonal de Coordonare Moldova studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 1 Iasi si pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 Vrancea, studiul de fezabilitate pentru Unitatea de Crestere a Precipitatiilor Moldova, studii, proiecte tehnice si executie lucrari partiale pentru infiintarea de noi grupuri de combatere.

La Centrul Zonal de Coordonare Muntenia sunt prevazute studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova si pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia, studiul de fezabilitate pentru Unitatea de Crestere a Precipitatiilor Muntenia, studii, proiecte tehnice si executie lucrari partiale pentru infiintarea de noi grupuri de combatere – CZC Muntenia.

Si la Centrul Zonal de Coordonare Transilvania sunt avute in vedere studii, proiecte tehnice, executie lucrari, achizitie echipamente si dotari pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis si pentru Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Maramures, studii, proiecte tehnice si executie lucrari, in conditiile legii pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania – Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Mures, studiul de fezabilitate pentru infiintarea de noi grupuri de combatere – CZC Transilvania, Cercetare stiintifica, dezvoltarea tehnica si tehnologii de interventii active in atmosfera.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE