Noutati de la seful SIVECO despre plata subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultorii romani nu se vor mai confrunta cu intarzieri privind plata subventiilor. Anuntul a fost facut chiar de seful companiei care dezvolta platforma informatica de plata a subventiilor pentru Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

„In 2016, platile pe suprafata au intarziat pentru ca implementarea sistemului a inceput tarziu, iar de acum incolo nu vor mai exista astfel de probleme. (…) In Romania, de la opt scheme pe care se acordau plati in vechea formula s-a ajuns la 84 de scheme prin noua Politica Agricola Comuna. In conditiile acestea, si sistemul informatic – impus in mod obligatoriu de Uniunea Europeana – trebuia refacut, s-a refacut in toate tarile membre. Or, aceasta schimbare trebuia demarata din vreme, de la sfarsitul anului 2014. In realitate, din anumite motive, ea a inceput abia in septembrie 2015. Noi nu zicem ca intarzierea a fost de un an, pentru ca in acel timp poate s-au clarificat anumite lucruri, dar totusi intarzierea a fost uriasa. Acuma, daca trenul pleaca din gara Lehliu spre Bucuresti si ajunge la destinatie cu doar o ora intarziere, asta deja e mai bine – exact asta s-a intamplat si cu sistemul informatic”, a declarat, pentru Mediafax, Florin Ilia, directorul general al companiei SIVECO.

Oficialul companiei IT a mai precizat ca termenul de executie a softului APIA era de un an, insa acesta a fost realizat mai repede.

„Puteam sa ne prevalam de faptul ca s-a inceput tarziu si sa spunem ca sistemul a inceput in septembrie 2015, trebuia incheiat intr-un an, asa ca vi-l livram in septembrie 2016… Dar n-am facut asta, am lasat de la noi, am pus de la noi si am reusit sa obtinem acest rezultat (…) In raportul de la un an de guvernare, Cabinetul Ciolos s-a referit si la acest sistem, in sensul ca functionarii APIA si dezvoltatorii software au reusit sa faca sistemul doar in cateva luni – asta e cheia a tot ce s-a intamplat”, a mai spus oficialul, conform sursei citate.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a platit fermierilor romani subventii in valoare de 1.029 milioane de euro, aferente Campaniei 2016, conform unui raspuns APIA, oferit la solicitarea StiriAgricole.ro.

„Pana la aceasta data, a fost platita suma totala de 1,029 miliarde euro, din care din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) suma de 894,25 milioane euro, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) suma de 134,85 milioane euro”, informeaza APIA.

Cea mai mare suma platita fermierilor a fost in cadrul schemei SAPS, aici fiind virate agricultorilor 522,7 milioane de euro. Alte subventii importante au fost platite si pe schema de clima si mediu, suma virata fermierilor ridicandu-se aici la 305,8 milioane de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE