Noul ministru al Agriculturii: Birocratia prea mare ne poate face sa pierdem banii europeni

Facebook
Twitter

Fermierii romani se confrunta deseori cu cerinte birocratice exagerate din partea APIA sau AFIR, rolul Ministerului Agriculturii fiind in urmatoarea perioada acela de a simplifica pe cat posibil procedurile, in contextul in care si la nivel european se doreste o diminuare a birocratiei, a afirmat de curand Achim Irimescu, noul sef al MADR.

„Sunt situatii in care APIA sau AFIR-ul poate a construit putin cam mult. Sunt multe cerinte, exagerate de multe ori, care trimit beneficiarul la mai multe birouri. Stiti vechea povestea cu stampilarea solicitarilor pe toate foile, si pe fata si pe verso. Eu sunt deschis, sa colaboram cu escherul politic, precum si cu fermierii, ca sa ne facem viata mai usoara. Pentru ca altfel vom pierde bani, iar Romania va continua astfel sa inregistreze acel decalaj in agricultura fata de alte state europene”, a declarat Achim Irimescu in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, noul ministru al Agriculturii a mentionat ca Romania va face o serie de propuneri catre Comisia Europeana privind simplificarea procedurilor pentru Politica Agricola Comuna (PAC).

„Simplificarea este telul pe care mi l-am propus. Noua Politica Agricola Comuna (PAC) de la nivelul Comisiei Europene este mult mai complexa. Nu doar administratia publica se confrunta cu noile cerinte suplimentare, ci si fermierul de rand. In mod cert, vor fi agricultori care sa nu fie multumiti de noul PAC. Cel putin pana in 2017 nu vor fi penalizari pentru erori pe noul PAC. Este o situatie sa spunem buna in acest sens. Va imaginati cat de complicat este pentru cineva care are peste 15 hectare sa stabileasca zonele de interes ecologic pentru fermierii lor, mai ales ca multi dintre ei, din pacate, de-abia daca reusesc sa semneze solicitarile de plata. Deja domnul comisar Hogan a prezentat un pachet de simplificare a noii Politici Agricole Comune. Bineinteles, si noi vom veni cu o serie de propuneri in acest sens. Cel mai greu este sa faci un lucru simplu care sa functioneze. Multi mai usor e sa faci ceva complicat care sa functioneze”, a mai precizat Achim Irimescu.

Miercuri, 18 noiembrie 2015, a avut loc ceremonia de predare-primire intre ministrul a carui activitate inceteaza si ministrul care preia functia, respectiv intre Daniel Constantin si Achim Irimescu. Evenimentul s-a desfasurat la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE