Tot mai multe voci la nivel european solicita ca noua Politica Agricola Comuna (PAC), ce urmeaza sa fie implementata din 2020, sa sprijine fermierii in trecerea la o agricultura durabila, mai ales cu scopul atenuarii schimbarilor climatice si a stoparii pierderii biodiversitatii.
Pozitia social-democratilor UE privind PAC dupa 2020: Grupul S&D din Parlamentul European a solicitat ca viitoarele reforme ale PAC sa duca la o trecere catre o agricultura durabila pentru a atenua schimbarile climatice si a opri pierderea biodiversitatii. Dar mai izbitoare este cererea pentru modelul liberal al UE de a inlocui agricultura cu un nou model social, avand agricultorul si mediul in centrul sau.
Preturi corecte pentru fermieri
Un alt subiecte foarte sensibil pentru fermieri este cel al volatilitatii preturilor. In prezent, agricultorii sunt „striviti” intre marile lanturi de magazine, cu o putere de negociere net inferioara, si marile corporatii care vand inputuri, precum seminte si ingrasaminte. In noua Politica Agricola Comuna, este necesar ca fermierii sa aiba o pozitie de negociere consolidata, sustine si Partidul Popular European.
„Pozitia fermierilor din lantul alimentar trebuie consolidata prin combaterea practicilor comerciale neloiale”, se noteaza in document.
Viitoarea PAC trebuie, prin urmare, sa incurajeze o mai buna organizare economica a sectorului agricol prin cooperare verticala si orizontala, sa sporeasca transparenta pietei, sa clarifice in continuare aplicarea dreptului concurentei pe pietele agricole si sa ofere agricultorilor si statelor membre, daca este necesar, cadru pentru combaterea practicilor neloiale de tranzactionare.
Simplificare, modernizare
Noua Politica Agricola Comuna trebuie in mod necesar simplificata si modernizata, raspunzand astfel cererilor fermierilor in privinda reducerii birocratiei.
Mai mult decat atat, controalele pe teren privind platile directe ar trebui sa se desfasoare o singura data pe an. „Atitudinea nu trebuie sa fie cea de politie, ci de a ajuta fermierul sa devina eligibil pentru plata directa. Totodata, trebuie infiintat un sistem de consiliere adecvat in locul unui sistem de santiuni disproportional si ineficient”, se noteaza in document.
Tinerii fermieri
In ceea ce ii priveste pe tinerii fermieri, masurile PAC sunt pozitive, dar suprasubscrise in unele state membre ale UE, sunt de parere deputatii europeni.
Masurile existente, adresate tinerilor agricultori in politica agricola comuna (PAC), sunt bune, in ciuda faptului ca granturile de start sunt suprasubscrise in mai multe state membre, a constatat un nou raportul elaborat pentru deputatii europeni.
Programarea timpului si concentrarea asupra rezultatelor care trebuie luate in considerare in planurile UE de dezvoltare rurala dupa 2020: Implementarea programelor UE de dezvoltare rurala in perioada 2014-2020 a fost intarziata si lipseste evaluarea rezultatelor, in ciuda angajamentului de a se concentra asupra realizarilor pentru cadrul strategic al UE, noteaza un raport al Curtii de Conturi Europeane (ECA).