Noua PAC, mărul discordiei între miniștrii europeni ai Agriculturii. Cioloș cere un compromis

Facebook
Twitter

Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene nu reușesc să ajungă la o variantă comună în ceea ce privește Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.

Săptămâna aceasta, miniștrii trebuie să ajungă la un compromis privind PAC 2014-2020, în caz contrar, responsabilitatea eșecului va fi enormă, apreciază comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

„Ceea ce este important este să ajungem la un compromis pentru a face în aşa fel încât elemente esenţiale ale reformei să poată fi puse în practică. Avem în faţa noastră mai puţin de 24 de ore pentru a încheia negocierile cu Parlamentul European (PE), aici, în Luxemburg. Şi ştim cu toţii că dacă acest lucru nu se va face aici şi acum, greutatea responsabilităţii de a-l amâna pentru nu se ştie când va fi enormă”, a declarat Dacian Cioloş, informează transmite AFP.

De asemenea, și ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, le-a cerut omologilor săi să fie mai flexibili pentru a ajunge la un acord cu privire la PAC.

„Fac apel la flexibilitatea dumneavoastră pentru că nu vom putea încheia acest proces de negociere şi evita incertitudinile care ar decurge din asta dacă nu vom reuşi să ne punem de acord în această săptămână, în contextul în care există atâtea aşteptări în lumea agricolă”, a precizat Simon Coveney, în deschiderea reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit (AGRIFISH) din Luxemburg.

După săptămâni de negocieri, oficialii din statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la repartiția, mai echitabilă, a ajutoarelor între agricultorii aceleiaşi ţări, în condiţiile în care 20% dintre exploataţii primesc 80% din plăţi. Totodată, plafonarea ajutoarelor primite de o fermă la 300.000 de euro, dorită de Comisia Europeană şi Parlamentul European reprezintă un alt punct fierbinte al negocierilor. În plus, statele membre nu au primit bine nici dorința celor două foruri de a reduce plăţile superioare pragului de 150.000 de euro și vor să-şi păstreze puterea de decizie în domeniu.

S-a ajuns totuși la un acord în ceea ce privește „înverzirea”. Adică s-a decis legarea a 30% din subvenții de respectarea anumitor măsuri ecologice, precum diversificarea culturilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE