Noua PAC ar trebui să asigure securitatea alimentară

Facebook
Twitter

Consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi dezvoltarea capacităţii de a face faţă crizei sunt priorităţi în perioada următoare, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la reuniunea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) de la Roma.

Prezent la cea de a 38-a conferinţă anuală a FAO, care se desfăşoară la Roma, în perioada 15 – 22 iunie, Daniel Constantin a subliniat că România participă pentru prima dată în calitate de stat membru al Uniunii Europene în procesul de reformă a Politicii Agricole Comune.

„Noua PAC are ca scop punerea în aplicare a practicilor agricole durabile, precum şi politici de dezvoltare rurală adaptate la diversitatea provocărilor locale. În acelaşi timp, este necesară crearea unor instrumente reactive de gestionare a pieţei adaptate la o varietate de sectoare şi teritorii, cu o implicare mai bună şi mai responsabilă a fermierilor şi a organizaţiilor lor. O prioritate pentru perioada următoare este consolidarea poziţiei agricultorilor în cadrul lanţului alimentar şi de a dezvolta capacitatea de a face faţă crizei„, a precizat ministrul Agriculturii.

În intervenţia sa în faţa plenului, Constantin a subliniat că agricultura, datorită naturii sale specifice, este unul dintre sectoarele cele mai afectate de schimbările climatice şi, în consecinţă, securitatea alimentară este şi ea afectată.

‘Politica agricolă reprezintă un mecanism cheie în asigurarea siguranţei alimentare, dezvoltarea durabilă a zonelor rurale şi totodată, în combaterea sărăciei’, a adăugat şeful MADR.

În opinia sa, un rol esenţial în securitatea alimentară poate şi trebuie să fie jucat de agricultura practicată la scară mică şi medie, o resursă care nu este preţuită suficient şi care ar trebui să fie un furnizor important alimentar de pe piaţă.

„Prin urmare, agricultura practicată la scară mare trebuie să coexiste cu agricultura mică şi mijlocie, având în vedere că acestea din urmă implică un număr mare de fermieri, în special în ţările care nu au suficientă mâncare. Tocmai de aceea, obiectivul nostru comun ar trebui să fie îmbunătăţirea accesului la cunoştinţe şi pieţe, pentru a realiza o dezvoltare durabilă a acestor zone, care ar putea reduce foametea în întreaga lume„, a conchis Daniel Constantin.

În plus, el a amintit că agricultura şi securitatea alimentară se confruntă cu provocări serioase peste tot în lume, în condiţiile în care există aproape un miliard de oameni care suferă de foame în lume şi un alt un miliard de oameni subnutriţi, majoritatea fiind femei, copii şi mici agricultori.

„Aşa cum a fost relatat pe larg de către FAO, producţia agricolă mondială trebuie să crească cu 70% până în 2050, în scopul de a satisface cererea a peste 9 miliarde de oameni„, a mai spus acesta.

În încheierea discursului său, ministrul Agriculturii a anunţat că,în luna aprilie a anul 2014, România va găzdui cea de-a 38-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO, a 29-a Conferinţa Regională a FAO pentru Europa, precum şi întâlnirea ONG-urilor şi a Organizaţiei Societăţii Civile pentru Europa Bucureşti, invitând toţi miniştrii Agriculturii din regiunea Europei şi Asiei Centrale să participe la eveniment, pentru a vedea „realizările şi progresul înregistrat în agricultura românească„.

De asemenea, ministrul Daniel Constantin a avut o întâlnire bilaterală cu directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva. cu care a discutat probleme referitoare la organizarea conferinţei Regionale pentru Europa (ERC) şi a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA), ce va avea loc la Bucureşti în perioada 1 – 4 aprilie 2014.

Şeful MADR a dat asigurări că România va depune toate eforturile necesare pentru ca această manifestare să fie un succes şi să se bucure de prezenţa a cât mai multor miniştri din zona Europei şi a Asiei Centrale.

Discuţiile dintre cei doi demnitari au mai vizat planul de acţiuni FAO, crearea unui fond comun România – FAO pentru situaţii de urgenţă şi proiecte destinat Republicii Moldova.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE