Noua lege a viei si vinului adoptata recent in Parlament interzice folosirea substantelor aromatizate, a indulcitorilor sintetici si a colorantilor la obtinerea vinurilor. De asemenea, cei care falsifica vinurile risca inchisoarea, precum si suspendarea activitatii pe o perioada de trei ani.
Parlamentarii au votat ieri, cu 290 de voturi pentru si 3 abtineri, „Legea viei si vinului in sistemul organizării comune a pietei vitivinicole”, un nou act legislativ care are ca obiectiv protejarea adevaratilor producatori de vinuri.
Unul dintre cei care au initiat aceasta lege este deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica. „Modificarile si completarile aduse Legii viei si vinului au rolul de a proteja podgorenii din Romania si, totodata, aceste modificari transpun in practica noutatile din legislatia europeana in domeniu“, a declarat deputatul Ciprian Nica.
In cadrul noii legi se interzice adaosul de apa la producerea mustului si a vinului, precum si la alte produse vinicole. De asemenea, sunt interzise producerea vinurilor din alte materii prime decat strugurii pentru vin sau modificarea compozitiei acestora prin adaosul unor subsante care nu sunt permise in lege.
Noul act normativ interzice folosirea substantelor aromatizante de orice natura, a indulcitorilor sintetici, precum si a colorantilor in procesul de obtinere a vinului, singura exceptie permisa fiind aromatizarea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar.
Cei care falsifica vinurile si le expun la vanzare risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda penala, conform noii legi. Totodata, acestia risca suspendarea autorizatiei de antrepozit fiscal pe o perioada de trei ani, in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva in acest sens.
In prezent, Romania figureaza in registrele Comisiei Europene cu o suprafata de 183.000 de hectare plantata cu vita de vie.