Noua Comisie Europeană a fost validată de Parlamentul European. Irlandezul Phil Hogan preia portofoliul agriculturii europene

Facebook
Twitter

Noua Comisie Europeană, condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker (PPE), a primit miercuri la Strasbourg votul de învestitură din partea Parlamentului European. Pentru noua Comisie Europeană, care îi va lua locul celei conduse de portughezul Jose Manuel Barroso, au votat 423 de eurodeputați, în timp ce 209 s-au pronunțat împotrivă, iar 67 s-au abținut de la vot.

În aceste condiţii, comisia Juncker își va putea începe activitatea pe 1 noiembrie, mandatul actualei CE conduse de Jose Manuel Barroso urmând să se încheie pe 31 octombrie.

În discursul său înaintea votului în PE asupra noii Comisii, Jean-Claude Juncker a spus că investițiile sunt vitale în restabilirea creșterii și în crearea de locuri de muncă. Şi totuşi, Juncker, fost premier conservator al Luxemburgului, a subliniat că, așa cum a spus cancelarul german Angela Merkel, o mare parte din cele 300 miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privați și că guvernele ar trebui să-și țină în continuare sub control deficitele bugetare.

“Dacă ne veți susține astăzi, vom prezenta pachetul privind locurile de muncă, creșterea economică și investițiile până la Crăciun”, a declarat Juncker în fața eurodeputaților, adăugând că investițiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

Remanieri de ultim moment şi discuţii aprinse în Hemiciclu

În Hemiciclu, discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lispă de curaj. Totuşi, votul a fost unul previzibil, din moment ce echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.

Drumul până la votul Parlamentului de la Strasbourg pentru noua Comisie Europeană nu a fost lipsit de obstacole. Marţi, comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker.

Modificarea componenţei Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă. Portofoliul Transporturilor i-a fost încredinţat apoi noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.

Trei foşti primi miniştri în noua Comisie Europeană

Noua Comisie Europeană are un profil politic mai pronunţat decât al Executivului (încă) în exerciţiu condus de Jose Manuel Barroso, în condiţiile în care printre membrii săi se află trei foşti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis şi estonul Andrus Ansip), doi foşti miniştri de Externe (olandezul Frans Timmermans şi italiana Federica Mogherini) şi doi foşti miniştri ai Economiei (francezul Pierre Moscovici şi daneza Margrethe Vestager).

Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate pe 1 octombrie.

Problemele legate de Budapesta

Dar probleme nu au fost numai în ceea ce priveşte Slovenia, ci şi în privinţa Ungariei. Viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri că-i atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului.

Juncker a declarat în faţa plenului Parlamentului European că portofoliul lui Navracsics a fost modificat, menţinând totuşi responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, care îi fuseseră atribuite iniţial. Domeniul Cetăţeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului elen, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil şi de Sport.

Jean-Claude Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat “excelent” la audierea în comisia de specialitate a Parlamentului European, demonstrând “un angajament puternic faţă de Europa”, ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european.

Pe 6 octombrie, Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European respinsese desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie. La acea dată, membri comisiei au decis însă că Navracsics poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu.

Respingerea comisarului UE desemnat de Ungaria a survebit pe fondul criticilor cu privire la politicile promovate de Guvernul condus de Viktor Orban în privinţa controlului asupra presei, Justiţiei şi organizaţiilor neguvernamentale. Considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiţie din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaţilor şi a încercat să se delimiteze de politica Guvernului de la Budapesta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE