Nota de plată a unui cioban pentru Boala Limbii Albastre: minus 27.000 de euro

Facebook
Twitter

Apariția focarelor de Boala Limbii Albastre a determinat sistarea exporturilor de ovine vii, iar un cioban din Neamț a pierdut 27.000 de euro dintr-un foc.

În plin sezon de pregătire a efectivelor pentru exportul în țările arabe, în România au apărut primele focare de Boala Limbii Albastre. Imediat, principalele state importatoare au anunțat că sistează importurile, iar autoritățile au luat o serie de măsuri pentru prevenirea extinderii focarelor. Printre acestea, s-au numărat și interzicerea târgurilor și supravegherea strictă a mișcării efectivelor de ovine.

Numai că aceste decizii externe și interne au condus la pierderi enorme pentru oierii din România.

„Dacă aș fi vândut în străinătate cele 300 de capete pe care le aveam pentru export, scoteam ceva bani. Berbecuții aveau în jur de 45 de kilograme, iar kilogramul se vindea cu 9 lei. Pentru că nu am mai putut exporta, am început să produc pastramă și cârnați”, ne-a declarat Nicu Crăciun, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine Neamț, Ioan Crăciun.

Practic, dacă ar fi reușit să exporte cei 300 de berbecuți, crescătorul ar fi încasat dintr-un foc peste 27.000 de euro. În schimb, sacrificând animalele și comercializând produse ca pastramă sau cârnați din carne de oaie, aproape că nu scoate nici banii investiți în procesare.

„Noi vindem kilogramul de cârnați cu 35 de lei și pastrama cu 50 de lei. Oamenii spun că e scumpă, dar la pastramă punem doar pulpa de oaie, la cârnați numai carne macră. Dintr-un berbecuț, nu valorificăm decât aproximativ 40%. Nici nu se poate compara cât scoatem din vânzarea produselor procesate cu ce aș fi obținut dacă exportam berbecuții”, ne-a explicat Ioan Crăciun.

Președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine și Caprine Neamț, Ioan Crăciun, deține 700 de capete de oi și o suprafață de 80 de hectare de pășune.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE