Antreprenorii care derulează activități independente pot plăti impozitul pe venit în baza normelor de venit.
Contribuabilii care obțin venituri din activități independente datorează la bugetul de stat impozitul pe venit, de 16%. Ei pot alege între a plăti acest impozit în sistem real sau în baza normei de venit. Contribuabilii cu normă fixă de venit datorează impozit 16% (cota unică) din respectiva normă, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, în timp ce acei contribuabili care optează pentru sistemul real de impozitare datorează cota de 16% la veniturile nete totale. În acest context, alegerea tipului de taxare depinde de planul de afaceri și de estimarea realist privind veniturile.
„Dacă agentul economic, după o analiză temeinică a afacerii, estimează că nu va realize venituri cel puțin egale cu norma de venit, e mai bine să opteze pentru plata impozitului pe venit în sistem real”, ne-a precizat expertul contabil Victor Hrib.
Fiscul a publicat lista cu normele pe venit, pe județe. Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, pentru contribuabilii care își desfășoara activitatea individual. Astfel, pentru contribuabilii care derulează activități de comerț cu ridicata al florilor și al plantelor în județul Alba, norma pe venit pentru 2014 este de 10.600 lei, indiferent că aceștia au sediul într-un oraș, municipiu sau comună. Impozitul datorat se calculează ca procent de 16% din norma de venit, astfel că suma datorată de aceștia în contul impozitului pe venit este de 1.696 de lei.
Pentru același tip de activitate, norma de venit pentru contribuabilii care își desfășoară activitatea într-o comună din județul Giurgiu a fost stabilită la 10.800 de lei, iar impozitul datorat se cifrează la 1.728 de lei. Aceeași sumă o datorează și cei care comercializează fructe și legume proaspete, în magazine specializate.
Totodată, norma de venit pentru contribuabilii giurgiuveni care au sediul într-o comună și au ca obiect de activitate comerțul cu animale vii, cu blănuri, piei brute sau prelucrate a fost stabilită tot la 10.800 de lei.
În cazul contribuabililor care obțin venituri din producerea și/sau comercializarea de gemuri, jeleuri și conservarea fructelor prin uscare, a obiectelor de artizanat, a coloranților, esențelor alimentare și a condimentelor, norma de venit a fost stabilită de administrația fiscal din județul Tulcea la 9.600 de lei. Același nivel se aplică și în cazul celor care înregistrează venituri din paza și îngrijirea animalelor, inclusive a stânelor și a cirezilor.
Norma de venit pentru contribuabilii care obțin venituri din pescuit și comercializarea peștelui a fost stabilită de această instituție la 11.500 de lei, în cazul pescuitului maritim, și la 10.200 de lei pentru pescuitul în ape dulci.
Consultă AICI normele de venit, stabilite de administrațiile financiare județene.