Noi reguli pentru accesarea fondurilor europene prin POS Transport şi POS Mediu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Valoarea minimă a certificatelor interimare de plată care pot fi decontate în cadrul contractelor de lucrări finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi prin Programul Operaţional Sectorial Transport  a fost stabilită la echivalentul a 150.000 de euro.

Ordinul care reglementează această prevedere a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 31 octombrie 2013.

„Beneficiarii proiectelor implementate în cadrul POS Mediu şi POS Transport vor putea solicita mai repede fondurile europene pentru lucrările executate, cu condiţia ca valoarea facturilor prezentate să fie de minimum 150.000 de euro. Am adoptat această măsură pentru a elimina blocajele administrative apărute în asigurarea resurselor necesare pentru implementarea proiectelor şi pentru a crea toate premisele ca execuţia lucrărilor să fie finalizată în perioada prevăzută în contracte. Cele mai importante efecte ale acestei măsuri vor fi implementarea proiectelor într-un ritm mai alert şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Până în prezent valoarea minimă a certificatelor interimare de plată era stabilită în cadrul fiecărui contract de lucrări în parte.

Totodată, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 30 octombrie 2013, un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru asigurarea resurselor necesare pentru plata beneficiarilor Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi ai Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).

“Guvernul României a alocat fonduri în valoare de 650 de milioane de lei pentru plata beneficiarilor POS CCE şi POS DRU. Astfel, suma asigurată din resurse interne pentru plata beneficiarilor ajunge la 7,6 miliarde de lei, nivel care demonstrează angajamentul de a susţine implementarea proiectelor şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pentru achitarea sumelor datorate beneficiarilor POS CCE a fost alocată o sumă de 400 de milioane de lei. În acelaşi timp, pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii POS DRU au fost alocate fonduri în valoare de 250 milioane de lei.

La începutul lunii octombrie 2013, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor către România pentru ultimul program care mai era pre-suspendat: POS CCE. Anterior, în prima parte a acestui an, Comisia a reluat plăţile pentru alte trei programe: POS DRU, Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Transport.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE