Noi reglementari privind cultivarea plantelor modificate genetic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a publicat de curand un proiect de Ordin care stabileste o serie de masuri pe care cultivatorii de plante modificate genetic trebuie sa le respecte.

Astfel, Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 61/2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, numarul 211 din 29 martie 2012, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza.

In localitatile limitrofe frontierei de stat, definita potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, cu state membre ale Uniunii Europene, respectiv Ungaria si Republica Bulgaria, se instituie urmatoarele masuri:

a) In localitatile limitrofe frontierei de uscat cu Republica Bulgaria, care se invecineaza cu zone de camp din Republica Bulgaria, infiintarea culturilor de plante modificate genetic este interzisa in limita a 200 metri fata de frontiera de uscat romano-bulgara.

b) In localitatile limitrofe frontierei de uscat cu Ungaria, care se invecineaza cu zone de camp din Ungaria, infiintarea culturilor de plante modificate genetic este interzisa in limita a 200 metri fata de frontiera de uscat romano-ungara.

In toate cazurile in care se depun dosare in vederea autorizarii cultivarii de plante modificate genetic, in locatii limitrofe frontierei de uscat romano-bulgare si romano-ungare reprezentantii Directiilor pentru Agricultura judetene, cu atributii in domeniul autorizarii cultivatorilor de plante modificate genetic, verifica pe teren daca locatiile unde urmeaza sa fie amplasate culturile de plante modificate genetic se afla in limita a 200 metri fata de frontierele mentionate, dupa caz.

Prezentul ordin creeaza cadrul legal pentru implementarea articolului 1, punctul 1 din Directiva (UE) 2015/412 a Parlamentului European si a Consiliului din 11 martie 2015 de modificare a Directivei 2001/18/CE in ceea ce priveste posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, publicata in Jurnalului Oficial al Uniunii Europene L68 din data de 13.03.2015.

Proiectul legislativ este in dezbatere publica timp de 10 zile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE