ANSVSA

Noi informatii din piata carnii. De ce se vor scumpi preturile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Consumul crescut de carne dar si majorarea preturilor in ceea ce priveste produsele din carne ar putea aduce afacerile acest sector la un nivel record de 34 miliarde de lei, noteaza Agerpres.

In ultimii sase ani, cifra de afaceri din piata carnii nu a suferit modificari spectaculoase, fenomen ce confirma faptul ca acest sector a ajuns deja la maturitate. Daca in anul 2012 piata carnii inregistra afaceri in valoare de 32,9 miliarde lei, in 2017 aceasta ajungea la 33,6 miliarde de lei.

„Avansul de 2,2% din intervalul analizat de KeysFin trebuie pus insa in oglinda cu evolutia profitabilitatii din acest sector, care inregistreaza un rezultat remarcabil. In ultimii 5 ani, profitul net al companiilor din piata carnii a crescut cu 115,9%, de la 901,4 milioane de lei in 2012 la 1,94 miliarde lei in 2017. In acest an, profitul sectorului ar urma sa treaca de 2,21 miliarde de lei”, au declarat reprezentantii KeysFin.

Rezultatul net a trecut de la pierdere la profit

Chiar daca cifra de afaceri a sectorului carnii nu a suferit modificari majore, rezultatul net raportat de companii s-a modificat substantial. Daca in anul 2012 companiile raportau un rezultat net negativ, cu o pierdere de 16,4 milioane de lei, in 2016 afaceristii declarau un profit total de 838 milioane lei, conform datelor oferite de Ministerul Finantelor.

Expertii KeysFin considera ca aceasta evolutie a rezultatului net din industria carnii se datoreaza investitiilor masive facute in acest sector in ultimii ani.

„Ultimii 5 ani au adus investitii semnificative pe intregul lant de productie, de la cresterea animalelor la comert. Problemele cu pesta porcina, cu exporturile, alaturi de semnalul semnificativ dat de criza economica au impulsionat firmele din domeniu sa isi reorganizeze liniile de productie, astfel ca intregul lant economic s-a eficientizat, iar calitatea si oferta de produse au crescut semnificativ”.

Eficientizarea productivitatii a contribuit la scaderea numarului de angajati

Investitiile in noi tehnologii de productie dar si dezvoltarea unor scheme mai eficiente de personal au condus la scaderea usoara a numarului de angajati din sectorul carnii.

In prezent, in piata carnii activeaza aproximativ 9.500 de firme, majoritatea fiind implicate in sectorul cresterii animalelor, altele in sectorul de productie iar restul in comertul en-gross sau en-detail.  Astfel, conform datelor din 2016 (cele mai recente disponibile), 5.777 de firme activau in sectorul cresterii animalelor, putin peste 1.000 in sectorul de productie iar in jur de 1.800 se ocupau cu comercializarea carnii si a preparatelor din carne.

 Cum va evolua piata carnii in viitorul apropiat

Dupa parerea specialistilor, anul 2018 va fi unul reprezentativ pentru piata carnii, in care se preconizeaza mai multe schimbari. In principal, investitorii vor fi tot mai concentrati pe export iar pretul carnii la raft s-ar putea mari, daca se vor inregistra decalaje ale inflatiei.

,,Apetitul pentru consum, pe fondul cresterilor salariale, va compensa in mare parte dinamica preturilor, stimuland, totodata, diversificarea gamei de produse. Investitorii vor insista tot mai mult pe optimizarea formatelor de comercializare si, mai ales, pe promovare, investitiile in publicitate anuntandu-se a fi peste cele din anul precedent’’, mai spun expertii KeysFin.

Mai mult, specialistii sustin ca tot mai multi romani devin mai disciplinati si mizeaza mai mult pe produsele de calitate. Astfel, produsele care contineau aditivi in exces sau nu aveau informatii concrete despre modul in care au fost fabricate nu mai sunt la fel de cumparate, oamenii alegand mai degraba produsele  „de calitate”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE