Noi hibrizi de floarea-soarelui rezistenti la seceta, creati de INCDA Fundulea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani vor putea utiliza in anii urmatori noi hibrizi de floarea-soarelui rezistenti la seceta si temperaturi extreme, gratie unui proiect dezvoltat de cercetatorii de la INCDA Fundulea, in colaborare cu Ministerul Agriculturii.

„In contextul schimbarilor climatice si a faptului ca agricultura Romaniei are peste 3 milioane de hectare afectate de seceta, proiectul isi propune obtinerea de genotipuri de floarea soarelui – linii si in final hibrizi, cu rezistenta la seceta (lipsa apei din sol), rezistenta la temperaturi ridicate ale aerului, dar si cu rezistenta sporita la temperaturi scazute in perioada germinarii si rasaririi”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dr. Ing. Maria Joita-Pacureanu, cercetator stiintific in cadrul INCDA Fundulea.

Noile creatii dezvoltate in cadrul institutului vor beneficia de o capacitate ridicata de productie, de pana la 4,5 tone pe hectar, precum si de un continut inalt de ulei in seminte, de aproape 56%.

„Fermierii prefera hibrizii realizati la Fundulea, in masura in care aceste creatii au cele mai importante caracteristici, in principal legale de productie. Si pentru proiectul care este in desfasurare, am urmarit sa cream germoplasma de floarea soarelui care sa posede aceste caracteristici: capacitate ridicata de productie (3800-4500 Kg/ha); continut ridicat de ulei in seminte (50-56%); rezistenta sporita la cele mai importante boli (mana, putregai alb, patare bruna). De asemenea, in cadrul altui proiect se urmareste dezvoltarea unor hibrizi cu o rezistenta foarte buna la atacul parazitului lupoaia (Orobanche cumana); rezistenta la erbicide de tip imidazolinone sau de tip sulfonilureic (tribenuron); rezistenta sporita la seceta”, ne-a mai precizat Dr. Ing. Maria Joita-Pacureanu.

Proiectul, intitulat „Crearea de hibrizi de floarea-soarelui cu rezistenta imbunatatita la seceta si temperaturi extreme”, urmeaza sa fie finalizat la sfarsitul lui 2018, fermierii avand posibilitatea sa-i testeze in loturi demonstrative cel mai devreme in 2019.

„In prezent, au fost parcurse doua faze ale proiectului si mai sunt de parcurs alte doua faze, finalizarea fiind la sfarsitul anului 2018. Primii hibrizi se vor obtine in acest an (faza 3 a proiectului) si vor fi testati in anul 2018 in reteaua ecologica a institutului. La fermieri, in loturi demonstrative vor putea ajunge cel mai devreme in anul 2019”, ne-a mai declarat Dr. Ing. Maria Joita-Pacureanu.

Doua dintre creatiile biologice de referinta pentru floarea-soarelui, dezvoltate de INCDA Fundulea, sunt hibrizii Fundulea 708 (inregistrat in 2011) si Fundulea 911 (inregistrat in 2012). Hibridul semitardiv Fundulea 708 se remarca printr-o rezistenta foarte buna la seceta si arsita, rezistent la mana (Plasmopara halstedi), grad ridicat de rezistenta la patarea bruna (Phomopsis helianthi), grad de autofertilitate: 65-70%, avand o capacitate de productie de 3.800-4.000 kg/ha.

In ceea ce priveste hibridul precoce Fundulea 911, acesta are o rezistenta buna la seceta si arsita, la frangere si cadere, rezistent la mana (Plasmopara halstedi), rezistenta ridicata la patarea bruna (Phomopsis helianthi) si la putregaiul alb (Sclerotinia scleritiorum), grad ridicat de autofertilitate. Capacitatea de productie este situata la 3.700-3.900 kg/ha, iar continutul de ulei in seminte este de circa 51-53%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE