Negocieri intre fermieri si Ministerul Mediului pe tema taxei de 2% pentru o serie de substante chimice folosite in agricultura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Liderii fermierilor vor avea saptamana viitoare o noua runda de negocieri cu oficialii Ministerului Mediului despre taxa de mediu de 2%, care va fi perceputa pentru substantele chimice folosite in agricultura.

„Multi fermieri s-au revoltat cand au auzit ca li se pregateste o noua taxa. Au fost dezbateri aprinse in ce priveste cei 2% pentru ingrasamintele chimice folosite in agricultura. Fermierii au perceput aceasta taxa ca pe un nou bir care ii impovareaza. Nu este niciun fel de pericol si nu-i afecteaza sub nicio forma acest 2% la care noi facem referire. Eu am rugat ca, in perioada urmatoare, efectiv saptamana viitoare, sa mai purtam o discutie cu toti producatorii astfel incat sa cadem cumva la o intelegere si sa nu avem nicio problema din punct de vedere al protectiei mediului. Noi trebuie sa fim foarte atenti la substantele pe care le folosim ca ingrasaminte. In acelasi timp, sa nu-i afectam nici pe dumnealor”, a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

In urma cu doua luni, Guvernul a anuntat ca pregateste o taxa de 2% pentru pesticidele folosite de agricultori, o veste care i-a nemultumit pe fermieri, acestia spunand ca sunt deja taxati pentru aceste produse.

Chiar daca noul bir ar urma sa fie platit de producatorii de pesticide, fermierii vor fi, cel mai probabil, cei care vor achizitiona produsele la preturi mai mari.

In acest context, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR preciza in urma cu o luna ca „toate impozitele si taxele care se adauga la cheltuieli nu fac decat sa creasca preturile produselor agricole si implicit se vor resimti in galantare”.

In Romania, valoarea pietei de pesticide se ridica la circa 318 milioane de euro. In cadrul Ordonantei Ministerului Mediului se mai prevede si o taxa de 80 de lei pentru fiecare tona de deseuri produsa in ferma.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE