Când măiestria și determinarea își dau mâna, afacerile sporesc. Ioana Morar a început să facă felicitări pentru a-și umple timpul, iar acum se gândește să-și vândă agendele și albumele cu modele cusute manual pe copertă și cu câte un citat, aforism sau imagine imprimată pe fiecare filă, și în străinătate.
Acum, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, micul atelier, amenajat în propria locuință „fierbe”, deoarece comenzile nu mai contenesc. Într-o scurtă pauză, Ioana Morar ne-a acordat un scurt interviu, în care ne-a vorbit despre debutul în afaceri și planurile de viitor.
ȘtiriAgricole: Ce v-a determinat să schimbați profesia? Cum a devenit un inginer inginer silvic peisagist un meșter artizan atât de priceput?
Ioana Morar: Adolescența mi-a fost presărată de multe ieșiri în natură, astfel că, la momentul alegerii facultății, am optat pentru o meserie în mijlocul pădurii: inginer silvic. Mediul familial a fost, o perioadă, propice acestui loc de muncă, părinții și sotul meu având grijă de copila mea în timpul deplasărilor pe teren. Divorțul și apoi, a doua căsnicie, m-au adus în Alba Iulia, oraș în care locurile de munca pe profilul meu erau limitate și rezervate.
Din dorința de a-mi umple timpul petrecut acasă pentru creșterea celui de-al doilea copil al meu, m-am apucat de creat felicitări. Coseam și decupam diverse modele pe carton și colaboram cu editura surorii mele pentru a găsi o piață de desfacere. Apoi am învățat să leg foile în agende și am îmbinat brodarea pe material cu legătoria de carte. Realizez astfel agende și albume cu modele cusute manual pe copertă și cu câte un citat, aforism sau imagine imprimată pe fiecare filă.
ȘtiriAgricole: Când ați pus bazele acestei afaceri? Intenționați să extindeți această afacere de familie?
Ioana Morar: Colaborarea cu editura surorii mele a început în urmă cu patru ani. În 2012 mi-am luat inima în dinți și m-am autorizat, ca persoană fizică, să realizez legătorie de carte. Acum am ajuns să caut persoane care au mână bună la cusut și care sunt dispuse să colaboreze în perioadele mai aglomerate.
ȘtiriAgricole: Care au fost principalele momente în dezvoltarea acestei afaceri?
Ioana Morar: Odată cu autorizarea în Alba Iulia ca legător de carte a fost necesar să-mi gasesc distribuitori de materiale în zonă. Realizarea unui blog prin care să-mi fac cunoscute produsele a fost pasul următor. Totodată, ne facem publicitate prin participarea la târguri, în principal hand made și festivaluri, ca expozant.
Participarea la Târgul Național de Artizanat și Meșteșuguri, care a avut loc în luna octombrie la București, sper să fi fost de bun augur, realizând contacte cu distribuitori din țară. Un următor pas ar fi publicitatea mai agresivă în afara țării.
ȘtiriAgricole: Care sunt sursele de inspirație pentru realizarea produselor? Cât durează, în medie, acest proces?
Ioana Morar: Găsirea modelelor este o muncă neîntreruptă. Nevoia de a aduce ceva nou în fața lumii, de a nu ne plafona realizând modele în serie, ne provoacă la căutari continue. Tot ce ne înconjoară ne aduce modele: o imagine, o poezie, un obiect, o stare… orice este sursă de inspirație. Câteodată, clienții ne roagă să realizăm ceva personalizat, oferindu-ne modelul.
Realizarea agendelor și albumelor are mai multe etape. Coasere, lipire, legare foi… fiecare este diferită, în funcție de model. Dar totul se rezumă la timpul de uscare al adezivului. Procesul în sine se termină în două zile, dar o comandă trebuie confirmată cu cel puțin o săptămână înainte de termen, pentru a nu se suprapune cu alte evenimente.
ȘtiriAgricole: Care sunt prețurile pentru aceste produse?
Ioana Morar: Prețurile variază în funcție de model, materiale, număr de pagini. În general, de la 35 lei la 100 lei.
ȘtiriAgricole: În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, vă așteptați la o creștere a cererilor pentru produsele dumneavoastră?
Ioana Morar: Sărbătorile de iarnă sunt un prilej de bucurie pentru majoritatea oamenilor. Faptul ca mulți dintre ei aleg să ofere un cadou de artă și cultura nu poate decât să ne impulsioneze să realizam lucruri pe care lumea să le simtă din tot sufletul.
ȘtiriAgricole: Cum se împacă viața de familie cu activitatea profesională?
Ioana Morar: Ați atins un punct sensibil. Locuința este și atelierul meu și, în apartament de două camere, patru persoane și o afacere sunt destul de înghesuite.Un ajutor din partea celor în putere ar fi acordarea de facilități și pentru orășenii care sunt autorizați să producă ceva artistic- adică să avem acces la spații de lucru.
Pe de o parte, lucrul de acasă îmi dă posibilitatea de a sta mai mult cu copiii. Pe de altă parte, participarea la târguri în weekend implică găsirea unei alte zile de a petrece în familie, de a ne relaxa, de a ne distra.